2015. március 13

Phil Hogan uniós agrárbiztost Victor Ponta miniszterelnök fogadta

Victor Ponta miniszterelnök pénteken, a Victoria Palotában megbeszéléseket folytatott Phil Hogan uniós agrár- és vidékfejlesztési biztossal, aki először tesz hivatalos látogatást Romániában. A kormányfő beszámolt az európai alapok lehivásáról, megjegyezve, hogy Románia felhasználta a gazdaságnak kiutalt uniós források mintegy 90%-át. A kormány sajtóközleménye szerint Victor Ponta arra kérte Phil Hogan agrárbiztost, hogy támogassa a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes Nemzeti Vidékfejlesztési Program mielőbbi brüsszeli elfogadását. A miniszterelnök ugyanakkor aggodalmának adott hangot a Moldova Köztársaságból származó agrár- és élelmiszertermékek ellen elrendelt orosz embargo következményei miatt és ismételten megerősitette, hogy sürgösen megoldásokat kell felkutatni a moldovai termelők támogatására, jegyzi meg a sajtóközlemény. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

Phil Hogan-Daniel Constantin találkozó

Phil Hogan Hogan uniós agrár- és vidékfejlesztési biztos Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszterrel is folytatott megbeszéléseket, melynek keretében elmondta, hogy adottak a lehetőségek arra, hogy Románia erős, európai szinvonalú mezőgazdaságot fejlesszen ki.  A felek elemezték azokat a módszereket is, amelyek fokozzák a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Vidékfejlesztési Program keretében Románia rendelkezésére bocsátandó uniós alapok minél hatékonyabb felhasználását. Phil Hogan uniós agrárbiztos méltatta az európai alapok „szerepét” a helyi közösségek fejlesztésében. „A mezőgazdaságnak szánt európai alapok  hatását 2,5 millió ember érzékeli, közvetve vagy közvetlenül, a helyi közúti infrastruktúra, az öntözéses földművelés, agroturizmus és a helyi kultúrális örökség megörzésének finanszirozása révén. Az uniós agrárbiztos kihangsúlyozta, hogy Románia tavalyi kereskedelmi mérlege pozitiv volt, azaz a legjobb eredményeket könyvelte el az utóbbi 25 évben. A megbeszélések napirendjén szerepelt az agrártermékekre vonatkozóan elrendelt orosz embargó és a gazdálkodó helyzete, amelyet nagymértékben befolyásol az embargo, illetve a tejkvóta 2015 áprilisától történő megszüntetése. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

A korrupcióellenes ügyészség Dan Şova előzetes letartóztatásának jóváhagyását kéri

Tiberiu Niţu főügyész megküldte az igazságügyi miniszternek azt a kérést, mely alapján kérnie kell a szenátustól Dan Şova örizetbe vételének és előzetes letartóztatásának jóváhagyását. A szenátort háromrendi hivatalbeli visszaéléssel gyanusitják a korrupcióellenes ügyészek, akik a szenátor ügyvédi irodája által a Turceni-i és a Rovinari-i energetikai központokkal kötött szerződések kapcsán tapasztaltak rendellenességeket. Az ügyészek az állitják, hogy Dan Şova védőügyvédje a múlt hónapban 11 hamis itrattal próbálta a dossziéban a szenátor ártalmatlanságát bizonyitani. Az ügyészek megállapitása szerint Dan Şova megsemmisitette ügyvédi irodájában a szémitőgépek merevlemezeit azzal a céllal, hogy  eltűntesse saját cége és az energetikai komplexumok közötti levelezés nyomait, illetve a dokumentumokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG –03.13)

A korrupcióellenes ügyészség Marian Vanghelie letartóztatását kérte

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), Marian Vanghelie, Bukarest 5. kerülete polgármesterének letartóztatását kérte. Vanghelit csütörtök este örizetbe vették a különösen nagy összegű kárt okozó hivatali visszaélés gyanújával. A DNA szerint Vanghelie 2007 óta számos esetben törvénytelen módon hirdetett győztest az önkormányzat által különféle munkálatok – jórészt épületek felújítása – elvégzésére kiírt pályázatokon. A munkálatok odaítéléséért a szerződés összegének húsz százalékát követelte a nyertes cégektől. A szerződések összege eléri a 450 millió eurót. A DNA szerint Vanghelie mintegy 90 millió eurót kaphatott törvénytelenül. A kerületi polgármester cáfolta az ellene felhozott vádakat. A polgármester barátnőjét, Oana Niculescu-Mizil szociáldemokrata parlamenti képviselőt otthonából állították elő a csendőrök, akit szintén kihallgatott a DNA.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

Megnyilt a bukaresti Turisztikai Vásár

A Romexpo kiállitási központnál megnyilt az év egyik legjegelentősebb eseménye: a Turisztikai Vásár, amelyen 15 országból több, mint 2.670 turisztikai cég mutatja be idei, gazdag ajánlatát. A vásár vasárnap zárja kapuit. (RADOR HIRÜGZNÖKSÉG – 03.13)