Barometru de Consum Cultural pe 2014

Cultura „nu este prea importantă” pentru aproape un sfert dintre români – relevă Barometrul de Consum Cultural pe anul trecut, întocmit de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală. Studiul mai arată faptul că peste 60% din populaţia României nu merge niciodată la teatru, în schimb aproape jumătate dintre cei chestionaţi au răspuns că citesc cel puţin o carte pe lună, iar peste 40% dintre ei vizitează muzee o dată pe an sau chiar mai des. Managerul institutului, Carmen Croitoru, a vorbit la Radio România Cultural despre scopul studiului.

Carmen Croitoru: Principalele obiective sunt acelea de a vedea în ce măsură principalul respondent al activităţii culturale este acolo, adică măsoară consumul cultural. Sunt nişte etape obligatorii pe care trebuie să le respectăm. În primul rând, trebuie să ştim ce măsurăm. Ca să ştim ce măsurăm, trebuie să ştim infrastructura. Infrastructura culturală din România se compune, pe de o parte, din oferta publică, dată prin toate instrumentele culturale publice, care sunt instituţiile de stat, biblioteci, aşezăminte culturale, teatre sau instituţii de spectacole, muzee şi colectţii. Mai există o reţea destul de importantă de ofertă culturală independentă şi cu iniţiative din societatea civilă care fac acest serviciu şi-l completează.

Studiul detaliat Barometrul de Consum Cultural va fi lansat la începutul săptămânii viitoare, în foaierul aulei Ministerului Culturii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 martie