Societatea Română de Pneumologie militează pentru implementarea legislaţiei privitoare la controalele somnografice

Societatea Română de Pneumologie militează pentru implementarea legislaţiei privitoare la controalele somnografice la persoanele care aparţin prin profesie unor categorii de risc pentru siguranţa cetăţenilor.

Florin Mihălţan, profesor doctor, preşedintele SRP: Momentul de apnee are o prevalenţă care poate să ajungă până la 4% la bărbaţi şi 1,5%-2% din femei. Să te odihneşti bine înseamnă să ai un confort corespunzător şi, a doua zi, comportamentul unui individ care doarme bine se transformă într-un mesaj de siguranţă pentru multe alte categorii de oameni cu care vine în contact, dacă ne gândim la responsabilii, de exemplu, de tipul şofer profesionist sau şofer amator, controlor de trafic. Oamenii care sunt implicaţi în anumite automatizări, mecanicii de locomotivă, piloţii, la toţi este important somnul ca prim impact.

Specialiştii atrag atenţia că implementarea Directivei Comisiei Europene privind includerea sindromului de apnee în somn pe lista patologiilor care necesită evaluare la acordarea sau reînnoirea permisului de conducere are termen limită sfârşitul lui 2015. În luna martie, după echinocţiul de primăvară, în prima zi de vineri, adică astăzi, anul acesta, se celebrează Ziua Internaţională a Somnului.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 martie