Preşedintele CNA, Laura Georgescu, dă în judecată Consiliul pe care îl conduce

Gest inedit al unui şef de instituţie publică, preşedintele CNA, Laura Georgescu, dă în judecată Consiliul pe care îl conduce. Pe lângă instituţie, aceasta mai acţionează în judecată şase colegi, toţi membri ai CNA. Acţiunea prin care Laura Georgescu vrea să obţină din nou puterea absolută în Consiliul a fost înregistrată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Îl avem în legătură telefonică directă pe Valentin Jucan, membru CNA, unul dintre cei cărora, iată, Laura Georgescu i-a intentat acest proces. Bună ziua, domnule Valentin Jucan. Mulţumesc pentru această intervenţie.
Valentin Jucan: Bună ziua.

Realizator: Domnule Jucan, care a a fost reacţia dumneavoastră la acest gest al Laurei Georgescu împotriva instituţiei pe care o reprezentaţi şi împotriva dumneavoastră?

Valentin Jucan: Nu m-a mirat deloc, mă aşteptam. Gesturile doamnei Georgescu din ultima vreme au arătat că pregăteşte o astfel de acţiune. De altfel, este foarte important să ştiţi că modificarea regulamentului, pe care dânsa îl contestă astăzi în instanţă, a /fost/ făcut anul trecut – vă aduceţi aminte scandalul în care a fost implicată doamna Georgescu şi blocajul instituţional – acest regulament a fost modificat cu cunoştinţa senatorilor membri ai Comisiei de cultură din Senat. Doamna Laura Georgescu, în faţa dânşilor şi a presei prezente, a spus că este de acord cu modificarea regulamentului, iar acest regulament s-a modificat, ca să nu înţeleagă cineva greşit, nu pentru a scădea puterea cuiva sau pentru că membrii CNA s-au întors împotriva Laurei Georgescu, nu, regulamentul a fost modificat pentru a transparentiza instituţia, pentru a da posibilitatea membrilor CNA să fie mult mai responsabili, fiecare, individual. Regulamentul a fost modificat pentru a da un acces la date şi la subiectele pe carele avem pe ordinea de zi, un acces neîngrădit presei şi publicului. Acestea sunt principalele motive.

Realizator: Înţeleg, totuşi, cel puţin din acest gest al Laurei Georgescu că domnia sa ar fi deranjată de faptul că i s-au redus din atribuţii.

Valentin Jucan: Aşa este, pentru că până acum doar dânsa era cea care putea să stabilească ordinea de zi a şedinţei, doar dânsa putea să modifice structura organigramei,în sensul de a da afară pe oameni, de a-i muta în diverse alte direcţii, după bunul plac şi după interesul persoal, doar dânsa putea să transmită presei puncte de vedere, doar dânsa, doar dânsa! Bineînţeles că nu-i convine, dar doamna Laura Georgescu nu înţelege că face parte dintr-un organism colectiv. CNA nu este condus doar de o singură persoană, ci de 11 membri ai Consiliului.

Realizator: Domnule Jucan, care a fost reacţia celorlalţi colegi, de asemenea, acţionaţi în instanţă, şi mă refer aici şi la domnul Florin Gabrea, Răsvan Popescu, Viorel Buda, Radu Călin Cristea şi Monica Gubernat, dacă nu mă înşel?

Valentin Jucan: Eu am văzut reacţiile colegilor mei De altfel chir în ziua în care am aflat am fost şi la sediul CNA. Nu au fost deloc bucuroşi de aşa ceva. Veţi vedea că lucrurile nu vor rămâne aşa. Doamna Laura Georgescu nu mai are de mult ce căuta în acea funcţie şi ar trebui ca măcar acum, în ultimul moment, înainte să plece din CNA împinsă să o facă de bunăvoie. Doamnă Georgescu, plecaţi din această funcţie! Nu se poate ca angajaţii instituţiei să fie terorizaţi în halul în care sunt terorizaţi de atâta timp de acest personaj. Noi suntem membri CNA, suntem demnitari, suntem persoane publice, ne-am asumat anumite…

Realizator: Mai aveam o curiozitate, domnule Jucan. De ce doar împotriva a şase membri este această acţiune a Laurei Georgescu şi nu împotriva tuturor celorlaţi? Să înţeleg că ceilalţi au fost împotriva acestei modificări aduse regulamentului de organizare şi funcţinare a CNA?

Valentin Jucan: Da, dar ceilalţi, în condiţiile în care, în momentul în care noi am modificat acest regulament erau mult mai puţini în CNA, se termise două mandate. Da, ceilalţi doi sau trei colegi nu au votat acest regulament. Trebuie să ştiţi că orice decizie a Consiliului se ia cu un minim de şase voturi.

Realizator: Mulţumesc mult pentru această intervenţie, Valentin Jucan.

REALITATEA TV – 14 martie