Evenimente la Institutul Cultural Român Mihai Eminescu – Chişinău

1. Conferința „G. Călinescu – 50 de ani de la trecerea în eternitate”

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei (AȘM), Institutul de Filologie al AȘM și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, organizează o conferința științifică consacrată comemorării a 50 de ani de la moartea academicianului George Călinescu, critic și istoric literar, scriitor, publicist, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române.

Evenimentul va avea loc marți, 17 martie, la ora 13.00, în Sala Azurie a Academiei de Știinţe a Moldovei (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1, parter).

Acad. Gheorghe Duca, președintele AȘM, va rosti un mesaj de salut adresat participanților la conferință. În cadrul manifestării, vor susține comunicări acad. Mihai Cimpoi – Călinescu, critical total, dr. Doris Mironescu – Călinescu și proiectul monografic Eminescu, acad. Valeriu Matei – G. Călinescu: critic al poeziei moderne românești, dr. hab. Aliona Grati – Modelul Călinescu în „O istorie deschisă a literaturii române în Basarabia”, dr. Claudia Matei – Călinescu și Italia, Vitalie Răileanu – Călinescu în amintirea contemporanilor. Lucrările conferinței vor fi moderate de dr. hab. Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie al AȘM.

În cadrul evenimentului va avea loc o expoziție de carte ce va cuprinde diverse ediții din lucrările lui George Călinescu – „… o personalitate uriaşă a culturii române, un mare critic, un romancier important, un publicist în seria Eminescu-Iorga, cu o operă uriaşă în spate.” (Eugen Simion)

Cu același prilej, va avea loc lansarea cărții George Călinescu și Italia de dr. Claudia Matei. Prezentarea volumului va fi făcută de dr. Nina Corcinschi.

*

2. Poduri de carte – promovarea literaturii române în Basarabia

Prima etapă a anului 2015

 ICR Chișinău continuă seria de conferinţe publice „Poduri de carte – promovarea literaturii române în Basarabia” iniţiată în 2013 şi care s-a bucurat de un real succes şi în 2014, pentru a promova literatura română în localitățile din Republica Moldova.

Susținute de autori consacrați, membrii ai Uniunii Scriitorilor din România și Republica Moldova, conferințele au drept scop primordial acoperirea unui spațiu geografic în care literatura română a fost mai puțin promovată, cel puțin în ultimii ani, evenimentele cele mai importante fiind concentrate în Chișinău. Fiecare etapă a proiectului este acoperită de un grup de scriitori din România și din Republica Moldova, pentru o mai bună prezentare a activității literare și a literaturii române de pe cele două maluri ale Prutului.

Prima etapă a proiectului din 2015 va avea loc în localităţile raionului Anenii Noi.

În cadrul conferințelor urmează să fie prezentate și noi apariții editorial sau reviste de literatură, pentru a satisface nevoia de cunoaștere a unui public ce aparține spațiului cultural românesc și care a avut mai puțin acces la acest tip de evenimente.

Participanți: Theodor Codreanu și Viorel Dinescu (România), Ion Mânăscurtă și Mihai Potârniche (Republica Moldova)

Programul întâlnirilor:

 18 martie

ora 11.00 Liceul Teoretic „Hyperion” din Anenii Noi

ora 13.30 Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Anenii Noi

 

19 martie

11.30 Gimnaziul din comuna Floreni, raionul Anenii Noi

13.30 Liceul Teoretic „Emil Nicula” din satul Mereni, raionul Anenii Noi