MAGYAR NEMZET: „România nu este Statul Islamic al UE”

Într-un răspuns la întrebarea agenţiei Mediafax, MAE de la Bucureşti a apreciat drept „inacceptabilă” afirmaţia preşedintelui Asociaţiei pentru Secuime, care a afirmat marţi, la Budapesta, în cadrul unei demnstraţii organizate în Ziua libertăţii secuieşti că „România este Statul Islamic al Uniunii Europene a secolului XX.”

În cadrul manifestării Árpád György-Mózes a menţionat că România poate fi comparată cu Statul Islamic deoarece, în opinia sa, autorităţile române decapitează săptămânal prin deciziile lor drepturi democratice fundamentale, cum ar fi dreptul la întrunire, dreptul la libera opinie şi dreptul la identitate naţională.

În replica citată joi de portalul paginaeuropeana.ro MAE de la Bucureşti a precizat că o asemenea afirmaţie nu corespunde spiritului european şi este inacceptabilă.

Marţi, în Ziua libertăţii secuieşti, la comemorarea execuţiilor din 1854 ai martirilor secui, în locul demonstraţiei de la Târgu Mureş, interzisă de primarul Dorin Florea, filiale ale CNS au organizat în întreg Ţinutul Secuiesc mişcări de protest, dar şi în Ungaria s-au organizat numeroase manifestări de solidaritate. Au fost organizate comemorări la Sfântu Gheorghe, Gheorgheni, respectiv la Budapesta, precum şi la Székesfehérvár, Esztergom şi Szolnok.

Deşi agenţiile de ştiri din România au relatat că la demonstraţiile din Ţinutul Secuiesc s-a adresat guvernului de la Bucureşti o petiţie în care se revendica autonomia şi se condamna restrângerea dreptului la întrunire de la Târgu Mureş, în presa română s-a reprodus doar acea parte din mişcarea de protest de la Budapesta, scoasă din contextul ştirii MTI, în care România era comparată cu Statul Islamic.

Nici demonstraţia din 10 martie anul trecut de la Târgu Mureş şi nici petiţia pentru autonomia Ţinutului Secuiesc nu s-au bucurat de publicitate în România, decât scurta confruntare care a avut loc la intrarea în zona centrală a oraşului între jandarmi şi cei care nu au avut loc pe trotuar.

După demonstraţia pentru autonomie de anul trecut MAE a interzis intrarea în România a patru cetăţeni maghiari, invocând că „au desfăşurat pe teritoriul României o activitate extremistă” în numele organizaţiilor Jobbik, Mişcarea de tineret 64 de comitate, Oastea haiducilor şi Noua Gardă Maghiară.(MTI)

MAGYAR NEMZET (Ungaria), 12 martie 2015

Traducerea: Imola Stănescu