Fitochimicalele, benefice pentru organismul uman

Fitochimicalele colorează morcovii în portocaliu sau strugurii în albastru. Cercetările recente au dus la descoperirea acestei noi grupe de substanţe numite fitochimicale, pe care le găsim numai în vegetale. Fiecare fruct, legumă sau soi de verdeaţă conţine o anumită fitochimicală. Până în prezent, se cunosc aproximativ 100.000 din aceşti compuşi chimici. Fitochimicalele protejează organismul în multe feluri, au explicat cercetătorii de la Institutul de Stat pentru Dezvoltare a Agriculturii din Baden-Württemberg, Germania. Cel mai bine studiat este grupul de flavonoide. Acestea se găsesc, de exemplu, în mere, fructe de pădure, cireşe şi vinete. Multe fitochimicale sunt amplasate direct sub coajă sau în frunzele exterioare. Merele, de pildă, se recomandă să fie mâncate cu coajă. Flavonoidele protejează organismul de radicalii liberi, ajută la consolidarea sistemul imunitar şi reduc inflamaţia. Oamenii de ştiinţă cred, de asemenea, că fitochimicalele reduc riscul apariţiei cancerului pulmonar, de sân sau de colon.

www.freiepresse.de – 13 martie