Fundaţia Estuar susţine Brain Awareness Week 2015

Fundaţia Estuar a demarat luni, 16 martie, evenimentele din Săptămâna Internaţională de Conştientizare a Creierului, care se desfăşoară în perioada 16 – 22 martie 2015 în centrele sale din Bucureşti, Cluj, Giurgiu şi Ploieşti.
Evenimentul Brain Awareness Week este organizat anual în întreaga lume, la iniţiativa Fundaţiei Dana din Statele Unite ale Americii, în parteneriat cu organizaţii şi instituţii din peste 82 de ţări. În acest an Săptămâna Creierului împlineşte 20 de ani iar Fundaţia Estuar este partenera evenimentului în România.
Brain Awareness Week (BAW) este o campanie globală pentru a creşte gradul de conştientizare publică despre creierul uman, precum şi despre cercetările din domeniu. Timp de o săptămână, la jumătatea lunii martie, în oraşele în care există centre ale Fundaţiei Estuar, vor fi organizate workshop-uri despre activitatea creierului, bolile psihice şi disfuncţionalităţile creierului, evenimente de tip Porţi Deschise în centrele sociale, campanii stradale de informare asupra problemelor de sănătate mintală, antrenamente cognitive şi exercitii pentru creier, ateliere recreative de fotografie, tai-chi si jocuri.
Sănătatea mintală este de multe ori neglijată, însă este la fel de importantă ca orice altă ramură a sănătăţii omului.
Datele oficiale arată că cel puţin unul din trei oameni pot trăi tulburări mintale pe parcursul vieţii, estimându-se că aceste cifre vor creşte în următorii 30 de ani. Boala psihică se situează la nivelul bolilor cardiovasculare şi are o incidenţă de trei ori mai mare decât cancerul. Mulţi dintre cei ale căror probleme sunt identificate, primesc tratament de la medicul generalist şi doar patru din zece persoane diagnosticate primesc tratament psihiatric.
Fundaţia Estuar este, de peste 21 de ani, una dintre cele mai active organizaţii care militează pentru drepturile persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Organizaţia deţine cinci centre sociale: în Bucureşti, Cluj Napoca, Giurgiu şi Ploieşti şi un centru de tip Club House în Sectorul 6 din Capitală. În cadrul acestora activează atât specialişti (psihologi, psihiatri, asistenţi sociali, consilieri juridici), cât şi voluntari. Organizaţia oferă şi servicii de consiliere psihologică, socială, psihiatrică, prin intermediul unui centru naţional de consiliere telefonică – prin intermediul unui număr de telefon (031.40.11.444 – număr fără suprataxă, disponibil naţional, de luni până vineri, de la 9 la 17) şi online – prin e-mail consiliere@estuar.org, servicii care sunt oferite gratuit în cadrul proiectului „Servicii sociale despre şi pentru sănătate mintală”.
Programul evenimentului poate fi găsit la acest link: http://estuar.org/stiri-noutati-evenimente/item/528-program-brain-awareness-week-2015, precum şi pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/864023390329195/permalink/865083606889840/