Reuniunea Rezervei Federale a SUA

În plan economic, marţi începe la Washington reuniunea Rezervei Federale, iar investitorii aşteaptă cu sufeltul la gură comunicatul care va stabili politica Băncii Centrale pentru următoarele luni. Economiştii vor şti care sunt următorii paşi referitori la creşterea dobânzii, dacă va fi sau nu folosit în text cuvântul răbdare. Doina Saiciuc detaliază:

Reporter: Ochii investitorilor vor fi săptămăna viitoare pe reuniunea de două zile a Rezervei Federale care va stabili politica Băncii Centrale pentru următoarele luni. Va fi una dintre cele mai importante reuniuni ale Rezervei Federale în istoria recentă. La închierea reuniunii se aşteaptă că pieţele să ştie cu mai multă certitudine când va ridica Banca Centrală ratele dobânzilor. Comitetul Federal al pieţei deschise, se reuneşte marţi, iar miercuri va face publică o declaraţie asupra noilor iniţiative ale politicilor Rezervei Federale.

Economiştii vor încerca să vadă dacă în declaraţie va fi sau nu consemnat cuvântul răbdare. Dacă în declaraţie nu va apărea cuvântul răbdare, pieţele vor putea fi realtiv sigure că Banca Centrală plănuieşte să crească rata dobânzii probabil la vară. Declaraţia reuniunii din decembrie a Rezervei Federale conţinea cuvântul răbdare pentru a semnala pieţelor că Banca Centrală nu se găbeşte să marească rata dobânzii.

Din decembrie însă, importante segmente ale economiei SUA, în special piaţa muncii, au înregistrat ameliorări semnificative, factor pe care oficialităţile Rezervei Federale le-au citat în mod repetat când a fost vorba despre momentul creşterii dobânzilor. Mulţi analişti economici cred că declaraţia de săptămâna viitoare nu va mai conţine cuvântul răbdare şi că anunţul creşterii ratei dobânzilor va veni la reuniunea din iunie, cu intrarea în vigoare în iulie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 martie