Rusia a trimis în Crimeea brigăzi ale serviciilor speciale (GRU) şi de puşcaşi marini pentru dezarmarea militarilor ucraineni

În filmul documentar „Crimeea. Drumul spre Patrie”, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit despre cum a fost organizată lovitura de stat din Piaţa Independenţei (Maidan), ce-l aştepta pe Viktor Ianukovici şi cum a fost luată decizia includerii Crimeii în componenţa Rusiei.

Adevăraţii „păpuşari” ai loviturii de stat din Ucraina au fost americanii. Această declaraţie a fost făcută de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în filmul „Crimeea. Drumul spre Patrie”, care a fost lansat la postul de televiziune „Rossia 1”.

„Esenţa problemei consta în aceea că, formal, opoziţia din Ucraina a fost susţinută, în primul rând, de europeni, însă noi ştiam perfect, nu doar gândeam, ci ştiam că adevăraţii „păpuşari” au fost prietenii noştri americani. Ei ajutau la pregătirea naţionaliştilor, la pregătirea detaşamentelor de luptă în estul Ucrainei, dar şi în Polonia şi Lituania aveau loc pregătiri. Cum au procedat partenerii noştri? Au ajutat la săvârşirea unei lovituri de stat” – a declarat preşedintele rus.

Astfel, potrivit afirmaţiilor şefului statului rus, ei au început să acţioneze de pe poziţie de forţă. „Nu cred că acesta este cel mai bun mod de comportare pe arena internaţională în raport cu statele, în perioada post-sovietică” – a declarat Vladimir Putin.

Vladimir Putin a declarat, de asemenea, că organizatorii loviturii de stat din Kiev au intenţionat eliminarea fizică a lui Viktor Ianukovici, care la vremea respectivă ocupa funcţia de preşedinte al Ucrainei: „I-am invitat la Kremlin pe conducătorii serviciilor noastre speciale şi ai Ministerului Apărării şi le-am dat sarcina să-l salveze pe preşedintele Ucrainei – altfel pur şi simplu l-ar fi omorât. Serviciile noastre de urmărire prin radio au început să urmărească convoiul lui şi, de fiecare dată când intrau în legătură prin telefon, îl localizau” – a declarat Putin despre operaţiunea de evacuare a lui Ianukovici.

„Acolo fuseseră amplasate mitraliere de calibru mare, pentru a nu sta la discuţii prea mult. Eram pregătiţi să-l scoatem chiar din Doneţk: pe uscat, pe mare, pe calea aerului” – a declarat şeful statului rus.

Preşedintele Rusiei a subliniat că, înainte de a trece la acţiuni, precum cele care au avut loc la Kiev în noaptea de 21 spre 22 februarie 2014, „trebuie să analizate consecinţele pentru ţară, ceea ce fac oamenii care sunt concentraţi spre o astfel de rezolvare a problemelor politice”.

„Este uşor să întorci totul cu susul în jos. Însă trebuie ţinut cont de interesele legitime ale partenerilor noştri, dacă dorim să ne tratăm unul pe celălalt cu respect” – a rezumat Vladimir Putin.

Evenimentele din Crimeea

Vladimir Putin, comentând această situaţie, a declarat că, personal, s-a ocupat de evenimentele din Crimeea şi în aceasta a constat valoarea Rusiei.

„Valoarea noastră ştiţi în ce a constat? În faptul că eu, personal, m-am ocupat de asta. Nu pentru că am făcut totul bine acolo, ci pentru că atunci când treaba este făcută de primii oameni ai statului, executanţilor le este mai uşor să lucreze” – a declarat Putin. „Ei simt, înţeleg şi simt asta, respectiv că îndeplinesc un ordin, nu că se ocupă de fapte samavolnice. Când structura de stat este în colaps sau în semicolaps, ordinele fie nu se dau deloc, fie nu ajung la executanţi, fie sunt mari semne de îndoială privind legitimitatea lor ” – a declarat Putin.

Preşedintele Rusiei a subliniat că ideea „ruperii Crimeii” nu i-a apărut Rusiei înainte de preluarea armată a puterii în Ucraina. „Nu puteam să lăsăm acest teritoriu şi oamenii care trăiesc acolo în voia sorţii, sub călcâiele naţionaliştilor” – a explicat preşedintele rus, principalul motiv al unirii peninsulei cu Rusia.

„Eu am dat anumite sarcini şi am spus cum trebuie să procedăm, însă am subliniat că vom face acest lucru doar în cazul în care vom fi absolut convinşi că oamenii, care trăiesc în Crimeea, doresc asta” – a declarat Putin. Vladimir Putin a subliniat că efectivul bazei Flotei Mării Negre din Crimeea nu a fost mărit. „Nici nu a trebuit să mă folosesc de decizia Consiliului Federaţiei privind trimiterea de trupe ruse în Ucraina. Nu m-am prefăcut. Deoarece, conform acordului internaţional încheiat, la baza noastră militară din Crimeea aveau dreptul să existe 20.000 de persoane. Chiar puţin mai mult. Aşa că, dacă s-ar fi suplimentat numărul lor, tot nu s-ar fi depăşit 20.000” – a declarat Putin.

„Pentru că noi nu am depăşit numărul militarilor de la baza noastră din Crimeea, strict vorbind noi nu am încălcat nimic. Dar nu am trimis contingente suplimentare acolo” – a subliniat şeful statului rus.

Vladimir Putin a anunţat că pentru dezarmarea armatei ucrainene din Crimeea au fost trimise subunităţi ale serviciilor speciale şi puşcaşi marini pentru întărirea pazei obiectivelor militare ruse.

„Era nevoie de specialişti, care ştiu să facă asta. Din acest motiv, am dat ordine şi indicaţii Ministerului Apărării – nu voi ascunde – pentru întărirea pazei obiectivelor noastre militare din Crimeea să fie trimise subunităţi ale Direcţiei Generale a serviciilor speciale, brigăzi de puşcaşi marini şi de desant” – a declarat preşedintele Rusiei.

„Noi nu aveam voie, în niciun caz, să permitem vărsarea de sânge. Şi era important să asigurăm oamenilor, aşa cum am mai spus, posibilitatea să-şi exprime voinţa” – a subliniat şeful statului.

Potrivit afirmaţiilor lui Vladimir Putin, sistemele ruse „Bastion” din Crimeea au fost amplasate în mod conştient în aşa fel încât să fie vizibile din cosmos.

„Acest lucru nu poate fi făcut din decizia altcuiva, decât a comandantului suprem. „Bastion” – este un sistem de apărare, care apără coasta, care apără teritoriul. Acesta nu atacă pe nimeni, dar este o armă eficientă, modernă şi de înaltă precizie. Deocamdată, nimeni nu mai deţine o astfel de armă. Acesta este, să spunem, cel mai eficient complex terestru din lume existent astăzi. Da, şi la un moment dat, pentru ca tuturor să le fie clar că Crimeea este serios apărată, am amplasat acolo aceste  sisteme „Bastion”. Am amplasat aceste sisteme în mod intenţionat pentru a putea fi văzute din spaţiu” – a declarat Vladimir Putin.

http://russian.rt.com