Un elicopter Mi-17 al armatei sârbe s-a prăbuşit lângă aeroportul regional Surcin

Analistul militar Aleksandar Radic, a apreciat luni, în legătură cu recenta prăbuşire a elicopterului militar Mi-17 în Serbia, lângă aeroportul regional Surcin, că problema este în atmosfera care este creată de armată pentru opinia publică, respectiv că este posibil să se efectueze orice activitate, indiferent de resursele tehnice reale şi inclusiv de resursele umane de care dispun forţele armate.
„Acesta este miezul problemei. S-a creat atmosfera că armata, de la infanterist la pilot, este acolo când este nevoie de ea. Asta este valabil indiferent dacă există condiţii realiste pentru a-şi îndeplini misiunea”, a declarat Radic. El a menţionat că, astfel, politicienii au putut să creeze o imagine pozitivă despre sine în opinia publică, „deşi pentru mulţi din armată a fost clar de mult timp unde duce asta”. El a subliniat că ancheta va trebui să definească cine şi când a luat decizia de decolare în misiune şi că partea problematică a poveştii este dacă au existat presiuni pentru ca misiunea să se execute.
Totuşi, Radic a adăugat că echipajul avea dreptul de a refuza zborul, în cazul în care nu au existat condiţii pentru a zbura. În opinia lui, procedura de plecare în această misiune duce limpede la ministrul apărării, care decide cu privire la desfăşurarea de forţe, spre Centrul de operaţiuni al sistemului de apărare, prin Centrul Operaţional RV şi PVO, de unde se dă direct ordinul privind angajarea forţelor de serviciu, indiferent dacă acestea sunt unităţi de vânătoare, rachete, radar sau din unitatea de elicoptere din cadrul Serviciului de căutare şi salvare.

(www.beta.rs – 16 martie)