2015. március 17

„Románia az Ukrajnával fenntartott kapcsolatok elmélyitésére törekszik”

Klaus Iohannis román államfő kedden Kijevben a kelet-ukrajnai tűzszünetre vonatkozó minszki egyezmény teljes, feltétel nélküli és azonnali gyakorlatba ültetését szorgalmazta.Mint hozzátette, Románia az Ukrajnával fenntartott kapcsolatok elmélyitésére törekszik és ismételten megerősitette Ukrajna területi egységének, szuverenitásának és függetlenségének támogatását. Petro Poroşenko ukrán elnök köszönetet mondott Klaus Iohannis államfőnek, hogy Románia eltökélten támogatja Ukrajna uniós integrációjáért tett erőfeszitéseit, megjegyezve, hogy Románia az első ország volt, amely ratifikálta az Ukrajna és az EU közötti társulási szerződést. Petro Poroşenko ugyanakkor megjegyzete, hogy a román államfővel megállapodtak abban, hogy a harcokban megsebesült katonákat Romániában és Németországban részesitsék orvosi ellátásban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)

Victor Ponta kormányfő szerint a magyar-orosz kapcsolatokat európai szinten kell megvitatni

Victor Ponta kormányfő úgy vélte a külföldi sajtó képviselői számára tartott  keddi tájékoztatón, hogy „Magyarország álláspontja Oroszországgal kapcsolatban nem csak Romániát aggasztja, európai szinten is meg kellene vitatni”. A Reuters hirügynökség szerint az utóbbi években Magyarország egyre több jelét adta Oroszországhoz való közeledésének. Mint ismeretes, a tavaly Magyarország egy orosz társasággal kötött megállapodást két nukleáris reaktor megépitése céljából, amelyet részben orosz hitelből finasziroz, mig Oroszország az idén bejelentette, hogy a magyar, görög és ciprusi élelmiszertermékek kerülnek először orosz piacra az embargó feloldása után. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)

Az alkotmány módositására hivatott vitákat valószinüleg május 1 után újitják fel

Az alaptörvény módositására hivatott érdembeni vitákat valószinüleg május 1 után újitják fel, mondotta Ioan Chelaru, az alkotmányt felülvizsgáló parlamenti bizottság elnöke, hozzáfűzve, hogy ilyen körülmények között a módositó javaslatokat április közepéig kell benyújtani.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)

Az elmúlt esztendőben 60 millió euróval költöttek többet a külföldi turisták Romániában

Az Országos Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint a külföldi turisták az elmúlt esztendőben 5,09 milliárd lejt (1,14 miliárd euró) költöttek Romániában, mig 2013-ban kiadásaik 4,79 milliárd lejre (1,08 milliárd eurót) emelkedtek. Az 1,911 millió külföldi turista 60 millió euróval költött többet, ami 5,5 százalékos növekedésnek felel meg.A kereskedelmi szálláshelyeken megszállt turisták száma 2013-ban 1,714 millió volt, így tavaly 11,5 százalékkal nőtt számuk 2013-hoz képest. A külföldi turisták többsége, akárcsak 2013-ban, tavaly is üzleti célból kereste fel Romániát. 61,3 százalékuk üzleti célból, valamint szakmai kongresszuson, kurzuson, vásáron és kiállításon vett részt. A magáncélból érkezett külföldi turisták 38,7 százalékot jelentettek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.17)

Visszavonták a Regiotrans vasúttársaság működési engedélyét

A romániai vasúti hatóság visszavonta a Regiotrans vasúti személyszállító cég működési engedélyét, közölve, hogy a vasúti társaságnál végzett műszaki ellenőrzések során kiderült, hogy a Regiotrans 29 szerelvénye balesetveszélyessé vált.  A Regiotrans társaság többnyire azokon a helyi érdekeltségű vasútvonalakon működtet járatokat, amelyeken az állami vasúttársaság gazdaságossági okokból megszüntette a személyszállítást. Az elmúlt évben a hatóságok figyelmüket e társaságra irányitották egy korrupciós ügy miatt. Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) gyanúja szerint a közlekedési minisztérium és az állami vasúttársaság (CFR) több tisztségviselője csúszópénz ellenében részesítette előnyben a céget a közbeszerzéseken.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.17)

Rozalia Gănciulescu