„Goût de France/Good France” – 1000 de chefi, 1000 de meniuri pe cinci continente

Joi, 19 martie 2015, peste 1.300 de dineuri tipic franțuzești vor fi servite în restaurante de pe cele cinci continente, pentru a celebra astfel gastronomia franțuzească, în cadrul  primei ediții a operațiunii de anvergură : „Goût de France/Good France”, organizată la inițiativa celebrului Chef Alain Ducasse și de Ministerul francez al Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale. În România, un astfel de dineu va fi oferit de Le Bistrot français, preparatele fiind pregătite de Chef Cristian Preotu.

În fiecare restaurant participant, evenimentul „Goût de France/Good France” aduce un omagiu gastronomiei proaspete, deschise, inovatoare, păstrând valori tradiționale precum: bucuria de a împărtăși, plăcerea, respectul pentru hrana de calitate și pentru planetă. Deja, această primă ediție a „Goût de France/Good France” se bucură de un mare succes, având parte de o mobilizare care a depășit așteptările.

La momentul prezentării acestui proiect, domnul Laurent Fabius, ministrul francez al Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale a declarat: „Patrimoniul Franței este bucătăria sa, vinurile sale (…) mâncarea franțuzească a intrat din 2010 în Patrimoniul mondial al UNESCO, dar este un patrimoniu pe care trebuie numai să îl completăm sau să îl glorificăm sau să îl savurăm, este un patrimoniu pe care trebuie să îl fructificăm și să îl punem în valoare”.

Pentru Alain Ducasse: „Bucătăria franceză este interpreta unei bucătării care a evoluat spre lejeritate în armonie cu mediul său (…) punctul comun este generozitatea, iubirea pentru frumos și pentru bun, va fi vorba despre o paranteză fermecată, ocazia de a celebra bucătăria franceză peste tot în lume”.

Inspirându-se de la Auguste Escoffier care a inițiat în 1912 „Dineurile lui Epicur” – același meniu, aceeași zi, mai multe orașe din lume, și pentru cel mai mare număr de invitați – „Goût de France/Good France”  reia această frumoasă idee cu dorința de a asocia restaurante din cele patru colțuri ale lumii.

Chefii  vor propune în restaurante un meniu în stil franțuzesc cu un aperitiv de tradiție franțuzească, un antreu rece, un antreu cald, pește sau crustacee, carne, un tip de brânză franțuzească (sau o selecție de brânzeturi), un desert cu ciocolată, vinuri și un digestiv francez, fiind liberi, în același timp să își pună în valoare propria lor tradiție sau cultură culinară.

Privind participarea  Le Bistrot français la operațiunea „Goût de France/Good France”, Chef Cristian Preotu a declarat: „Am dorit să propunem un meniu de degustare tipic franțuzesc împreună cu un acord vinuri și gastronomie. Veți regăsi o combinație de influente din țara bascilor împreună cu o selecție de produse românești cum ar fi trufele de Transilvania sau porcul Mangalița. Meniul propus reflecta stilul bucătăriei de la Le Bistrot français unde calitatea materiilor prime are o foarte mare importanță”.

„Ne bucuram de organizarea acestui eveniment la nivel internațional. Am avut ecouri foarte bune despre participarea la acest eveniment de la Chefi bucătari din Franța, iar participarea la acest eveniment a fost naturală pentru noi, având în vedere stilul restaurantului Le Bistrot français  și provocarea permanentă de a prezenta gastronomia franceză de calitate”, a mai declarat Chef Cristian Preotu.

O bucătărie accesibilă tuturor, de la bistrouri la mese de excepție, realizată cu produse proaspete de sezon din producția locală, cu cât mai puține grăsimi, zaharuri, sare și proteine, acesta este scopul operațiunii „Goût de France/Good France”.

Prețul meniului este stabilit de restaurant și fiecare restaurant participant este încurajat să doneze 5% din vânzări unui ONG local care lucrează în favoarea respectului sănătății și a mediului.

„Goût de France/Good France” – Comitetul internațional de chef

Restaurante din întreaga lume au fost invitate să își depună candidatura pentru a participa la operațiunea „Goût de France/Good France”. Înscrierile s-au făcut pe site-ul goodfrance.com, fiecare chef propunând un meniu care să evidențieze tradiția culinară franceză.

Un comitet internațional de chefi, prezidat de Alain Ducasse, a validat lista de șefi participanți, printre care se numără Paul Bocuse (Franța), Raymond Blanc (Marea Britanie), Nadia Santini (Italia), precum și Cristian Preotu din România, reprezentând  Le Bistrot français.

„Goût de France/Good France” –  O ocazie unică de a degusta și a oferi spre degustare Franța

Operațiunea „Goût de France/Good France” este o călătorie gastronomică deosebită care ilustrează perfect două elemente importante ale culturii franceze:  evidențierea teritoriilor și deschiderea către lume.

Această operațiune este ocazia de a împărtăși valorile la care francezii țin în mod deosebit și pe care trebuie să le apere cu ardoare: convivialitatea, respectul pentru planetă și resursele sale precum și plăcerea.

Mai mult ca niciodată gastronomia este un element de bază al Franței și al culturii sale.  60% dintre turiștii care vizitează Franța sunt motivați în alegerea lor de cultura gastronomică.

Implicarea Ambasadelor

Dincolo de participarea restaurantelor, Ambasadele franceze din întreaga lume vor organiza un dineu special la reședințele ambasadorilor.

„Va fi o ilustrare perfectă a includerii gastronomiei franțuzești în patrimoniul cultural al umanității de către UNESCO”, a declarat domnul Laurent Fabius.

„Este, de asemenea, un mijloc de a face Franța să devină o destinație și mai atractivă”, a declarat Chef Alain Ducasse.

 Ambasada Franței în România va organiza la rândul său, vineri, 20 martie, de la ora 19.30, un dineu special, destinat să pună în valoare bogăția culturii gastronomice franceze. Preparatele vor fi realizate de Chef Andrei Tămaș.  Accesul se face numai pe bază de invitație.