Ziua Internationala a Francofoniei 2015 in Polonia

În fiecare an, la 20 martie, 77 de membri şi observatori ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei. Şi în Polonia, statele francofone dedică acestei aniversări, în luna martie, diverse manifestări culturale, artistice şi educaţionale, pentru o mai bună promovare a limbii franceze, dar şi în scopul cooperării şi manifestării solidarităţii dintre state. Pe tot parcursul acestei luni, atât la Varşovia, cât şi în importante oraşe poloneze – Cracovia, Poznań, Wrocław, Łódź – vor avea loc concerte, seri de poezie, conferinţe, prelegeri, reprezentaţii de teatru, proiecţii de filme, toate acestea acompaniate de un bogat program educaţional. În acest an, România deţine președinția GADIF Polonia (Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Institutelor Francofone) – conducerea GADIF a fost preluată în luna ianuarie de E.S. Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Republica Polonă.

Institutele culturale şi ambasadele participante la celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei au iniţiat un Festival de filme francofone, care se va desfăşura la Varşovia pe tot parcursul lunii martie. În cadrul lui, Institutul Cultural Român de la Varşovia va prezenta filmul Restul e tăcere, în regia lui Nae Caranfil, proiecţia având loc la Cinematograful KinoLab din cadrul Centrului de Artă Contemporană Zamek Ujazdowski din Varşovia, în data de 17 martie. Festivalul de filme va mai include proiecţii ale unor producţii din Belgia, Canada, Elveţia, Franţa, Grecia, Maroc, Senegal, Tunisia.

O componentă importantă a evenimentelor dedicate francofoniei o reprezintă atelierele pentru copii. România va fi reprezentată printr-un atelier susţinut la Mediateca Institutului Cultural Francez din Varşovia, în cadrul căruia vor fi citite poveşti româneşti traduse în limbile franceză şi polonă. Lucrările plastice realizate de copiii participanţi la ateliere, pe teme din poveștile citite, vor fi expuse la Institutul Cultural Francez de la Varşovia.

Totodată, în data de 20 martie, România – prin Ambasada României la Varşovia şi Institutul Cultural Român – va organiza Seara Gusturilor, o manifestare în cadrul căreia fiecare ţară participantă la celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei va prezenta produse culinare specifice, recognoscibile pe harta gastronomică a popoarelor francofone. În acest an, Seara Gusturilor va fi găzduită din nou în saloanele Ambasadei României la Varşovia. Institutul va pregăti o expoziţie de fotografie cu imagini-simbol pentru cultura română: ceramica de Horezu, aflată pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial a UNESCO, realizată cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului și Muzeului Țăranului Român din București. Expoziţia va fi prezentată în spaţiile interioare ale Ambasadei.