Institutul Cantacuzino nu va putea produce vaccin antigripal pentru anul viitor dacă nu primeşte o finanţare în cel mult două luni

Institutul Cantacuzino nu va putea produce vaccin antigripal pentru anul viitor dacă nu primeşte o finanţare în cel mult două luni. Declaraţia a fost făcută de directorul demisionar al institutului, Adrian Onu, după audierile de ieri din Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, unde a fost discutată situaţia unităţii. Din cauza datoriilor acumulate, Institutul Cantacuzino are conturile blocate de anul trecut, iar memorandumul pentru reorganizare adoptat de guvern, ar trebui asumat şi de parlament, mai spune Adrian Onu.

Adrian Onu: Faptul că există un memorandum asumat de guvern este minuat, dar memorandumul respectiv şi ideile memorandumului ar trebui să fie asumate de întreaga comisie din parlament, pentru că una din dramele institutului a fost fluctuaţiile foarte mari în decizii. Ne-am apucat să facem ceva, a venit o altă decizie, şi ceea ce dorim noi este, în primul rând, sustenabilitatea. Evident, ca urgenţă, dorim deblocarea.

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe au anunţat că datoriile Institutului Cantacuzino către bugetul de stat vor fi şterse imediat ce îşi va da acordul Consiliul Concurenţei. Situaţia unicului producător de vaccin antigripal din România va fi dezbătută şi în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 martie