Arheologii spanioli sunt „aproape siguri” că au găsit osemintele scriitorului Miguel de Cervantes

cervantessArheologi spanioli au anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că osemintele găsite sub o mănăstire din Madrid ar putea fi ale celebrului scriitor Miguel de Cervantes, unul dintre simbolurile literaturii universale. La 400 de ani de la moartea sa, pistele pe care le-au urmat în cadrul acţiunii de căutare a rămăşiţelor pământeşti ale acestuia i-au condus la o mănăstire din secolul XVII. Printre osemintele dezgropate recent se regăsesc „aproape sigur” şi ale lui, potrivit oamenilor de ştiinţă. Se va încerca stabilirea apartenenţei cu ajutorul testelor ADN, deoarece Cervantes are o soră înmormântată lângă Madrid şi câteva fragmente minuscule de os se păstrează încă.
Se ştie că ordinul religios al Trinitarienilor a plătit o răscumpărare pentru a-l elibera pe Cervantes din sclavie, după ce acesta fusese răpit de piraţi mauri. Scriitorul a murit în 1616, în aceeaşi săptămână cu William Shakespeare. Locaţia exactă a mormântului său s-a pierdut însă după ce mănăstirea originală a fost reconstruită.
Istoricii speră să stabilească cu exactitate locul de odihnă al scriitorului pentru a atrage pelerini şi turişti. Primarul Madridului, Ana Botella, a declarat marţi că autorităţile fac deja pregătiri pentru a deschide un punct turistic.
Căutările în incinta mănăstirii au început acum un an. Recent au fost găsite fragmente de os şi un sicriu deteriorat care are gravate literele M şi C pe capac. Osemintele găsite nu poartă însă urmele unor răni grave pe care se ştie că Cervantes le-a suferit la braţul stâng în timpul bătăliei de la Lepanto din 1571, la care a participat.

Reuters via NewsDaily.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă