Preşedintele Parlamentului European a cerut ca actualul conflictul ucrainean să nu fie transformat într-un conflict ruso-american

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, consideră necesară restabilirea relaţiilor de parteneriat cu Rusia. „Uniunea Europeană, care are vecini stabili şi paşnici, este considerabil mai puternică decât o Uniune Europeană înconjurată de vecini aflaţi în permamentă criză” – a declarat Schultz. Totodată este importantă poziţia UE în problema sancţiunilor împotriva Rusiei, care devine „tot mai imprevizibilă” – transmite „Die Zeit”. Preşedintele Parlamentului European a făcut apel la locuitorii Europei să fie uniţi şi în ceea ce îl priveşte pe preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. „Trebuie să folosim toate mijloacele ca să parăm încercările lui Putin de a dezbina UE şi de a exercita asupra acesteia influenţă din interior” – a declarat politicianul european.
„Se pare că propaganda rusească a avut deja succes în legătură cu o parte dintre europeni” – este de părere Schultz. Preşedintele Parlamentului European a atras atenţia asupra politicienilor care primesc credite de la bănci ruseşti, cum ar fi „Frontul Naţional” al lui Marine Le Pen, precum şi „câţiva prim-miniştri care îl curtează mai mult sau mai puţi deschis pe Putin”. Politicianul european le-a cerut colegilor săi să considere conflictul ucrainean o problemă internă a Europei, problemă „pe care SUA nu o vor putea rezolva”. După cum a afirmat Schultz, conflictul trebuie reglementat în perspectivă europeană, fără a-l tranforma într-o temă ruso-americană; atunci preşedintele Putin va trebui „să se tocmească” din pricina Ucrainei cu Europa, nu cu America.

www.rosbalt.ru – 18 martie