Construcţia interconectorului de gaz Bulgaria-România şi viceversa se reia şi va fi mai scumpă cu 4,7 milioane euro

Legătura dintre sistemele de gaz ale României şi Bulgariei va fi mai scumpă cu 4,7 milioane de euro, datorită necesităţii rezolvării problemei construirii traseului subacvatic, pe sub fluviul Dunărea, al conductei dintre oraşele Ruse şi Giurgiu. Ştirea a devenit publică, ca urmare a anunţării, de către operatorul de gaz „Bulgargaz”, a licitaţiei publice pentru desemnarea unui nou executant, care să construiască segmentul transfluvial al interconectorului.
Această conductă de gaz cu România ar fi trebuit să fie prima care să intre în exploatare în zonă şi să asigure livrări alternative de gaz, în caz de necesitate şi eventuală criză în livrările de gaz rusesc. Potrivit planului iniţial, conducta de gaz Ruse-Giurgiu ar fi trebuit să înceapă să funcţioneze de la mijlocul anului 2013, dar darea ei în exploatare a fost amânată de câteva ori, din cauza problemelor apărute cu structurile geologice de pe fundul fluviului, pe care le-a întâmpinat executantul iniţial, un consorţiu de firme româneşti. La începutul anului 2014, beneficiarii proiectului, „Transgaz” şi „Bulgargaz”, mai aşteptau ca problemele apărute să fie depăşite. Acum vre-o două luni, premierul bulgar, Boiko Borisov, a făcut cunoscut faptul că s-a deteriorat grav ţeava subfluvială, iar acest lucru va întârzia realizarea interconectorului. Este totuşi bine că măcar la un an de la constatarea problemelor apărute s-a declarat o nouă procedură pentru construirea subtraversării pe fundul fluviului a interconectorului de gaz, opiniază agenţia. Procedura se va desfăşura în conformitate cu Legea comenzilor publice bulgară, „Transgaz” împuternicind „Bulgargaz” să demareze procedura în numele şi pe cheltuiala operatorului român de gaz.
Candidaţii la construirea „conductei de gaz de bază Dn 500 mm pentru tranzitare (inclusiv travesare subfluvială) pe sub Fluviul Dunărea pentru interconectarea sistemelor de gaz ale României şi Bulgariei” trebuie să corespundă cerinţelor de precalificare pentru stabilitate financiară şi să aibă cel puţin cinci ani de experienţă în construirea unor aftfel de echipamente. Termenul de depunere al ofertelor este 4 mai a.c., iar participanţii vor trebui să depună şi garanţii bancare în sumă de 45 mii de euro. Termenul de executare a lucrărilor de construcţie este sfârşitul lunii decembrie 2015, şi el are o importanţă excepţională, dacă România şi Bulgaria vor să păstreze finanarea europeană acordată pentru edificarea interconectorului de gaz. Valoarea prognozată pentru executarea noilor sondaje geologice, punerea şi tragerea ţevilor, este de 4,7 milioane de euro, fără TVA. Este vorba despre de un traseu de 2,1 km pe fundul Dunării. Lungimea totală a legăturii intersistemice reversive este de 25 km, din care 15,4 km pe uscat pe teritoriul bulgar şi 7,5 km pe teritoriul român. Capacitatea maximă a conductei este de 1,5 miliarde m.c. anual, dar capacitatea de livrare dinspre Bulgaria spre România şi dinspre România spre Bulgaria este diferită.

(www.mediapool.bg – 20 martie)