Premierul ungar, Viktor Orban, trebuie să lămurească acuzaţiile privind o presupusă colaborare cu fostele servicii secrete comuniste

Socialiştii ungari, aflaţi în opoziţie, îi cer premierului Viktor Orban să se prezinte în faţa comisiei parlamentare pentru securitate naţională pentru a oferi lămuriri în cazul acuzaţiilor privind o presupusă colaborare cu fostele servicii secrete comuniste. Emil Groza relatează din Budapesta.

Reporter: Preşedintele comisiei parlamentare pentru securitate naţională, deputatul socialist Zsolt Molnar, a trimis astăzi o scrisoare premierului Viktor Orban, prin care îi cere acestuia să se prezinte în faţa acestui organism şi să ofere lămuriri în cazul acuzaţiilor privind o presupusă colaborare a sa cu serviciile secrete din perioada comunistă. Omul de afaceri Lajos Simicska, care până nu demult a fost un apropiat al premierului ungar, a declarat recent portalului Mandiner că în perioada în care a efectuat stagiul militar împreună cu Viktor Orban, acesta l-a informat că ar fi trebuit să trimită rapoarte despre el serviciului secret intern comunist. Omul de afaceri a sugerat, totodată, în interviul respectiv că unele documente ale fostelor servicii secrete comuniste s-ar afla la Moscova. La începutul acestei săptămâni, premierul Viktor Orban a respins acuzaţiile, după ce a fost întrebat în parlament de un deputat al partidului de extremă dreapta Jobbik dacă a colaborat cu fostele servicii comuniste, subliniind că s-a numărat printre persoanele ţintă ale anchetelor secrete, care au fost şicanate, audiate şi ţinute sub observaţie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 martie