Ministrul de externe Bogdan Aurescu a condamnat noile ameninţări ruse

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu a condamnat aseară noile ameninţări ruse la adresa statelor care participă la scutul antirachetă NATO, lansate de această dată de ambasadorul Moscovei în Danemarca. Bogdan Aurescu şi-a exprimat deplina solidaritate cu acest stat scandinav, vizat direct de avertismentul diplomatului rus.

Afirmaţiile ambasadorului rus la Copenhaga vin în contextul în care Moscova şi-a intensificat, în ultima perioadă, avertismentele la adresa statelor care patrticipă la scutul NATO. În urmă cu două săptămâni, adjunctul ministrului rus de externe a atenţionat că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia ar reprezenta încălcări ale prevederilor Tratatului Foţrelor Nucleare Intermediare. Acum însă, avertismentul ambasadorului rus a fost explicit. Într-un articol de opinie, apărut în presa de la Copenhaga, Mihail Vanin a spus că Rusia va considera ţinte legitime toate ţările care vor găzdui instalaţii antibalistice ale Alianţei Nord-Atlantice. El a ameninţat că navele militare daneze rsică să fie atacate cu rachete nucleare, dacă Danemarca se va alătura acestui sistem. „Comentariile ambasadorului Moscovei sunt inacceptabile. S-a depăşit limita” – a reacţionat ministrul danez de externe, Martin Lidegaard. El a adăugat însă că este important ca situaţia să nu escaladeze şi deocamdată Copenhaga nu a anunţat nicio măsură împotriva diplomatului rus. Afirmaţiile ambasadorului rus au fost condamnate ferm şi de reprezentantul diplomaţiei americane în Danemarca. Tot pe Twitter a reacţionat şi ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, care a subliniat că ameninţarea de a utilzia forţa împotriva unui stat NATO este inadmisibilă.

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au explicat de mai multe ori că sistemele antirachetă instalate în Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, având rolul de a contracara ameninţări provenind din ţări care nu se conformează reglementărilor internaţionale, precum Iranul.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 martie