Ţările care aderă la Sistemul de apărare anti-rachetă al NATO vor fi ţinta presiunilor Rusiei, declară generalul Philip Breedlove

Generalul american Philip Breedlove, comandantul Forţelor Militare ale Alianţei din Europa, a declarat că toate ţările care aderă la Sistemul de apărare anti-rachetă al NATO vor intra sub presiunea diplomatică şi politică a Rusiei. Toate ţările care decid să se alăture Sistemului de apărare antirachetă al NATO vor fi sub presiune diplomatică, a declarat Philip Breedlove, comentând poziţia Rusiei cu privire la participarea Danemarcei la sistemul de apărare antirachetă.
Ministrul de Externe al Danemarcei nu este de acord că Scutul NATO ameninţă Rusia. Anterior, Mihail Vanin, ambasadorul Federaţiei Ruse în Danemarca, a cerut autorităţilor de la Copenhaga să nu adere la Sistemul de apărare anti-rachetă al NATO, pe care partea rusă îl consideră ca o ameninţare la securitatea ei. Rusia susţine că danezii nu înţeleg pe deplin consecinţele unor asemenea decizii din domeniul securităţii şi nici efectele asupra relaţiilor bilaterale.
Acesta este doar următorul pas. România a trebuit să suporte o foarte mare presiune atunci când a aderat la Sistemul de apărare adaptat în etape al Europei. Şi Polonia s-a aflat sub o mare presiune. Iar acum, oricine altcineva vrea sa se alăture capacităţilor defensive este supus presiunii diplomatice şi politice„, a spus Breedlove, cu prilejul unui discurs rostit la un forum din Bruxelles.
În luna august 2014, Martin Lidegor, ministrul de Externe al Danemarcei, după o şedinţă cu uşile închise a Consiliului pentru relaţii internaţionale, a declarat că Danemarca va oferi cel puţin o navă de patrulare pentru apărarea anti-rachetă a NATO.

http://ria.ru – 22 martie