Ambasadorul Rusiei la Copenhaga a ameninţat Damenarca cu un atac nuclear

Ambasadorul Rusiei la Copenhaga, Mihail Vanin, a ameninţat Damenarca cu un atac nuclear. Acest lucru se va întâmpla în cazul în care Danemarca se va integra în sistemul de apărare antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice, susţine ambasadorul Rusiei la Copenhaga, Mihail Vanin.

Potrivit declaraţiilor diplomatului rus în Danemarca, Mihail Vanin, navele de război din această ţară scandinavă, care este ţară membră NATO, ar putea deveni ţinta rachetelor nucleare ruseşti în cazul în care Danemarca se va integra în sistemul de apărare antirachetă al NATO. „O asemenea politică va prejudicia relaţiile dintre Federaţia Rusă şi Danemarca”, a mai susţinut diplomatul rus. Ambasadorul rus în Danemarca a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat publicaţiei daneze „Jyllands-Posten”.

«Cred că danezii nu conştientizează în totalitate consecinţele faptelor care vor urma în cazul în care Danemarca se va integra în sistemul de apărare antirachetă condus de americani. Se va întâmpla ca navele daneze de război să devină ţinta rachetelor nucleare ruseşti», a mai afirmat Vanin. Potrivit declaraţiilor ambasadorului rus, o astfel de politică dusă de autorităţile de la Copenhaga va prejudicia serios relaţiile dintre Federaţia Rusă şi Danemarca, întrucât ultima (Danemarca n.r.) va ameninţa Moscova. «Evident că decizia vă aparţine – aş dori doar să vă amintesc faptul că veţi pierde şi bani, şi securitate», a mai spus diplomatul rus, în declaraţiile făcute pentru publicaţia daneză „Jyllands-Posten”.

Declaraţiile diplomatului rus Mihail Vanin au stârnit nedumerirea şi indignarea în rândul politicienilor danezi. Ministrul danez de externe, Martin Lidegaard, a declarat că toate acestea nu ar trebui să ducă la o creştere a tensiunilor. «Dacă el a arătat spre noi, acest lucru este inadmisibil. Rusia ştie perfect că sistemul de apărare antirachetă al NATO este un sistem defensiv şi că el nu este îndreptat împotriva lor. Nu suntem de acord cu Rusia în multe chestiuni importante, dar este esenţial faptul ca tonul discuţiilor noastre să nu devină unul tensionat», astfel a comentat şeful diplomaţiei daneze declaraţiile ambasadorului Rusiei la Copenhaga, Mihail Vanin.

www.novostimira24.ru  – 22 martie