Bilanţul MAI

Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a prezentat, astăzi, bilanţul anual al instituţiei pe care o conduce, bilanţ potrivit căruia, în 2014, numărul infracţiunilor comise în România a fost semnificativ mai mic decât în anii trecuţi. La reuniunea aflată în desfăşurare sunt prezenţi şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta. Asistă şi redactorul RRA, Oana Bâlă, care relatează acum în direct, bună ziua, Oana, te ascultăm!

Reporter: Bună ziua! Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a susţinut că bilanţul ministerului pe anul 2014 este unul pozitiv, rezultatele regăsindu-se şi în percepţia publică faţă de siguranţa de zi cu zi. Potrivit acestuia, 2014 a fost un an al provocărilor în plan intern şi internaţional, dar nu a fost un an al violenţelor, criminalitatea înregistrând scăderi semnificative. Criminalitatea stradală se află la cel mai mic nivel din ultimii nouă ani, /…/ la cea mai mică valoare din ultimii cinci ani, în timp ce infracţionalitatea din zona rurală a scăzut semnificativ. Gabriel Oprea a precizat că cea mai importantă resursă a ministerului o reprezintă angajaţii săi.

Gabriel Oprea: Ştim cu toţii că performanţa se realizează cu oameni bine pregătiţi profesional, motivaţi şi corect recompensaţi şi tocmai de aceea anul trecut am avut ca prioritate, a mea, a Guvernului României, punerea în aplicare a unor măsuri prin care munca şi eforturile angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne să fie răsplătite aşa cum se cuvine. În aplicarea acestui demers la nivelul ministerului s-a impus consolidarea unui cadru în care valorile fundamentale sunt respectarea legii, protecţia şi siguranţa cetăţenilor, respectarea drepturilor angajaţilor şi apărarea statului de drept.

Reporter: Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a spus, la rândul său, că în anul 2014 colaborarea cu Ministerul de Interne a fost bună, dar a subliniat că este importantă identificarea vulnerabilităţilor. Ea s-a referit la corectitudinea şi integritatea celor din sistem, amintind că numărul persoanelor cu funcţii de conducere investigate pentru fapte de corupţie a crescut. O soluţie pentru combaterea fenomenului este, în opinia sa, limitarea legăturii acestora cu mediul politic şi cu oamenii de afaceri.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 martie