Angelina Jolie: o nouă decizie radicală, de teama cancerului ovarian

Actriţa Angelina Jolie a anunţat că a suferit o operaţie de anexectomie (extirpare a ovarelor şi trompelor uterine) pentru a evita riscul de a face cancer ovarian, boală din cauza căreia mama sa a murit la vârsta de 56 de ani.

Angelina-Jolie
Ştirea a fost publicată în ediţia de marţi a ziarului The New York Times, într-un articol scris chiar de ea. Anunţul acestei decizii radicale vine la doi ani după ce actriţa, mamă a şase copii, a decis să facă o dublă masectomie, tot de tema acestei boli. Atât mama cât şi mătuşa actriţei au murit de cancer.
Angelina Jolie, în vârstă de 39 de ani, a declarat că a decis să facă publică decizia sa pentru a le arăta femeilor care sunt opţiunile pe care le au în cazul unui risc crescut de cancer ovarian.
„Mă simt în continuare feminină şi realistă în ceea ce priveşte alegerile pe care le fac, de dragul meu şi al familiei mele. Copiii mei nu vor fi nevoiţi să spună vreodată că mama lor a murit de cancer ovarian”, scrie Jolie.
Procedura a determinat instalarea menopauzei, a adăugat ea. „Nu voi mai putea avea copii şi mă aştept la anumite schimbări fizice. Dar mă simt împăcată cu ceea ce va urma, nu pentru că sunt puternică, ci pentru că asta face parte din viaţă. Nu am de ce să mă tem.”
Angelina Jolie a fost supusă operaţiei săptămâna trecută, după ce analizele de sânge au indicat posibile semne ale unui  cancer incipient. Doctorii i-au spus că prezintă un risc de 50% de a face boala, din cauza unei mutaţii genetice moştenite.
Soţul său, actorul Brad Pitt, a venit din Franţa pentru a-i fi alături, la câteva ore după ce a aflat rezultatul analizelor.
„Partea bună a unor asemenea momente din viaţă este că dobândeşti foarte multă limpezime. Ştii exact pentru ce trăieşti şi ce contează cel mai mult. Apare o polarizare a acestor sentimente şi asta îţi dă linişte.” a mai spus Angelina Jolie.
În articolul intitulat „Jurnalul unei operaţii”, Jolie a precizat că probele de ţesut prelevat după operaţie nu au indicat prezenţa cancerului, dar i-a fost implantat un dipozitiv intrauterin cu progesteron care va asigura un echilibru hormonal şi va ajuta la prevenirea cancerului uterin.
„Nu poate fi eliminat total riscul şi adevărul este că rămân predispusă la această boală „

Sursa: Reuters via NewsDaily.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă