Corul de Copii Radio, în deschiderea Festivalului Evmelia din Grecia

Cu o cotaţie internaţională în continuă creştere, Corul de Copii Radio este tot mai prezent pe scene din străinătate. Ansamblul va prezenta în data de 26 martie concertul de deschidere al Festivalului Internaţional de Muzică Evmelia, ediţia a IV-a, care va avea loc la Volos, în Grecia, între 26 martie şi 2 aprilie a.c. Festivalul are pe afiş orchestre, solişti, dirijori şi formaţii muzicale din Serbia, Slovenia, Olanda, Japonia, Macedonia, Italia, Bulgaria, Polonia, Austria, Muntenegru, Bosnia Herţegovina şi Grecia.

„Acest festival se deschide cu prezenţa Corului de Copii Radio, poate o prezenţă insolită pentru că la acest eveniment vin în general artişti tineri, în plină carieră, solişti şi grupuri relativ restrânse. Noi suntem cel mai numeros ansamblu care participă la festival. Vor fi 50 de copii români pe scenă şi a fost onorant din partea organizatorilor că au admis să venim cu formula aproape întreagă a formaţiei noastre. Cred că o să fie ceva cu totul deosebit, am observat că există un mare entuziasm legat de sosirea noastră în Grecia”, a declarat Voicu Popescu, dirijorul ansamblului.

Sub conducerea lui Voicu Popescu, Corul de Copii Radio va avea 100% exclusivitate în programul de deschidere al Festivalului, fiind singurul ansamblu invitat să inaugureze ediţia a IV-a a evenimentului. Concertul va prezenta, în prima parte, celebra compoziţie pentru cor A ceremony of carols de Benjamin Britten. Partea a doua şi piesa „de rezistenţă” va fi spectacolul multimedia Romanian Roots, un prilej pentru publicul internaţional de a asculta piese de folclor, muzică sacră bizantină şi piese semnate de compozitori români contemporani. Corul va fi acompaniat la pian de Magdalena Faur.

Festivalul Evmelia este unul dintre cele mai apreciate evenimente muzicale internaţionale din Grecia: la primele trei ediţii au participat artişti din 45 de ţări de pe toate continentele, iar repertoriul, dirijorii, soliştii şi orchestrele invitate îl recomandă ca fiind un festival european de primă importanţă. Fiecare ediţie a Festivalului a prezentat publicului o varietate de evenimente şi genuri muzicale, de la concerte de muzică clasică şi jazz la workshop-uri şi rezidenţe artistice pentru compozitori.

Corul de Copii Radio aniversează 70 de ani de activitate în 2015. Fondatorul său, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicica şi de Eugenia Văcărescu Necula, au contribuit decisiv la destinul artistic al ansamblului, care a devenit, în timp, o adevărată şcoală de educaţie prin muzică a tinerelor generaţii. Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee artistice şi concursuri internaţionale în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA şi Canada au adus tinerilor artişti preţioase distincţii şi premii şi au contribuit la acordarea, în 2004, a titlului de Ambasador Cultural al Uniunii Europene, de către Federaţia Corurilor din U.E. În ultimii ani, sub îndrumarea dirijorului Voicu Popescu, ansamblul explorează noi forme de expresie artistică, îndreptându-se preferenţial către manifestări conceptuale şi de cooperare culturală: Songbridge (Canada), Brundibar şi Les Instants Sacrés (Franţa), Voci d’Europa (Italia), Amadeus şi Adiemus (România) şi Strălucirile apei în România şi Franţa.

Participarea în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Evmelia, Grecia, deschide seria turneelor internaţionale pe care Corul de Copii Radio le va susţine în acest an aniversar: pe agenda corului urmează turnee la Milano (în contextul Expoziţiei Universale Milano 2015), Lugano (Elveţia) şi München, unde va evolua în finala prestigiosului concurs internaţional de muzică corală Let the Peoples Sing, organizat sub egida European Broadcasting Union.