UPDATE: Au fost descoperite rămăşiţele avionului Airbus A320 prăbuşit în Alpii francezi

Ministrul francez de interne a declarat că rămăşiţele avionului Airbus A320 au fost descoperite într-o locaţie montană izolată, la 2.000 de metri deasupra nivelului mării. Victimele provin din numeroase ţări, printre care Spania şi Germania. Compania Lufthansa şi-a exprimat compasiunea faţă de familiile şi prietenii celor aflaţi la bord. Un corespondent BBC afirmă ca aeronavele Airbus A320 au un nivel de siguranţă foarte bun, iar accidentele în care sunt implicate sunt extrem de neobişnuite. Ultimul accident în care un astfel de avion a fost implicat a avut loc în Ucraina, atunci când aparatul de zbor a fost doborât. Aeronavele de acest tip sunt dotate cu un sistem care îi comunică pilotului locaţia exactă, ce este în faţa lui, dacă sunt munţi sau dealuri în zonă. Faptul că pilotul a trimis un mesaj SOS sugerează faptul că ar fi vorba de o problemă mecanică.

BBC SERVICIUL MONDIAL – 24 martie

*

Aeronava de pasageri Airbus A320, aparţinând companiei Germanwings, s-a prăbuşit în condiţii neobişnuite

Aeronava de pasageri Airbus A320, aparţinând companiei Germanwings, s-a prăbuşit în condiţii neobişnuite, accidentul având loc atunci când avionul se afla în zbor, la o altitudine mare. În general, accidentele aviatice au loc în timpul decolării sau aterizării. Există posibilitatea apariţiei unor avarii care au dus la pierderea celor două motoare. Majoritatea aeronavelor pot continua zborul cu un singur motor funcţional. De asemenea, este posibil să fi existat o spărtură, fuselajul poate să se fi rupt, cauzând astfel decompresia. Există şi posibilitatea unui eveniment cauzat de o mână criminală.

Pierderea rapidă a altitudinii zborului este de asemenea suspectă. În mod normal, în cazul decompresiei, pilotul încearcă să ajungă la o altitudine de 3.000 de metri şi stabilizează aparatul de zbor în acel punct. Faptul că avionul Airbus A320 a continuat să coboare atât de mult sugerează faptul ca piloţii nu puteau deţine controlul asupra situaţiei. Este posibil ca mesajul SOS transmis de piloţi să fi fost lansat automat.

În mod normal, piloţii comunică celor de la controlul de trafic aerian, de exemplu, că au pierdut un motor şi au nevoie de aterizare de urgenţă. Faptul că acest lucru nu a avut loc este îngrijorător. Aeronavele Airbus A320 sunt foarte sigure. Peste 6.000 de aparate de acest tip se află în funcţiune la ora actuală şi beneficiază de o tehnologie performantă şi asistenţă computerizată. Primele echipe de salvatori ajunse la faţa locului afirmă că nu există supravieţuitori.

NBC NEWS – 24 martie

*

Detalii ale accidentului aviatic din Alpii francezi

Aeronava companiei Germanwings, cu cel puţin 148 de persoane la bord, s-a prăbuşit în sud-estul Franţei – a declarat reporterilor premierul francez Manuel Valls, care a adăugat că se teme că cei aflaţi în cursa care a decolat de la Barcelona şi se îndrepta către Dusseldorf – 142 de pasageri şi şase membri ai echipajului – nu au supravieţuit.

De asemenea, preşedintele francez François Hollande a declarat că nu se aşteaptă să existe supravieţuitori. „Condiţiile accidentului nu sunt clare încă, dar ne fac să credem că nu vor fi supravieţuitori” – a declarat şeful statului. Avionul s-a prăbuşit lângă Digne-les-Bains, în regiunea Alpes de Haute Provence.

CNN – 24 martie