2015. március 25

A PNL megkezdte a tárgyalásokat a Micea Geoană vezette PSR politikai alakulattal

A parlamenti többség megszerzése érdekében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megkezdte a tárgyalásokat a Micea Geoană vezette Román Szocialista Párttal (PSR). Teodor Atanasiu, a PNL alelnöke kijelentette, hogy céljuk egy közös kormányporgram kidolgozása a Cătălin Predoiu kijelölt liberális miniszterelnök vezette kabinet számára. „A kormányprogram megvitatásáért munkabizottságokat hoztunk létre”, fűzte hozzá Atanasiu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.25) .

Barack Obama kijelölte az USA új romániai nagykövetét

Több mint két év után új amerikai nagykövetet jelölt Barack Obama elnök Romániába. Hans G. Klemm karrierdiplomata korábban Afganisztánban, Kelet-Timorban, Japánban, Dél-Koreában, valamint Trinidad és Tobagóban teljesített szolgálatot. Az USA-nak Romániában legutóbb 2010 és 2013 között volt nagykövete, Mark Gitenstein személyében, azóta a nagykövetséget ügyvivők vezetik. A jelölés hivatalossá válásához Hans G. Klemmet az amerikai kongresszus illetékes szakbizottságának is meg kell még hallgatnia.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03. 25)

A szenátus eltérően szavazott a korrupcióval gyanúsított Darius Vâlcov és Dan Şova kormánypárti szenátorok kiadásáról

A szenátus szerdai ülésén 97 szavazattal, 48 ellenében megszavazta a korrupcióval gyanusitott Darius Vâlcov szociáldemokrata szenátor, volt pénzügyminiszter előzetes letartóztatásba helyezését, és 50 szavazat mellett elutasitotta Dan Sova szenátor őrizetbe vételét.Darius Vâlcov maga kérte kollégáit, hogy tegyék lehetővé, hogy a bíró döntsön előzetes letartóztatásba helyezése felöl. Dan Şova pedig azt kérte a szenátustól, tegye lehetővé hogy szabadlábon védekezhessen a korrupció vádjával szemben. Másrészt, a bukaresti Egyetem téren, mintegy 100-an tűntettek a Dan Şova esetében hozott szenátusi döntés ellen. A tiltakozók egyben az előrehozott választások mielőbbi megszervezését követelték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.25)

A kormány elfogadta az új adótörvénykönyv tervezetét

A kormány elfogadta az új adótörvénykönyv tervezetét, mely értelmében a jövő évtől a hozzáadottérték-adó (TVA) a jelenlegi 24-ről 20 százalékra csökken, mig az alapvető élelmiszerek esetében a TVA 9 százalékra mérséklődik. Victor Ponta miniszterelnök úgy értékelte, hogy a 2016-tól esedékes két TVA-csökkentő intézkedés közül az egyiket már ez év júniusától bevezethetik, de hogy melyiket, arról az első negyedév gazdasági mutatóinak elemzése nyomán április közepén dönt a kabinet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.25)

Rozalia Gănciulescu – Agenţia de Presă RADOR