ACCADEMIA DI ROMANIA IN ROMA

Vineri 27 martie 2015, la orele 18,00, Sala de Conferințe, Accademia di Romania va găzdui recitalul de poezie intitulat „Voievozii neamului – Ctitori şi martiri”,  în interpretarea actorului Emil Boroghină, pentru a marca împlinirea a 97 de ani de la unirea Basarabiei cu Țara Românească.

Proiectul contribuie la întărirea platformei identităţii culturale a minorităţii etnice româneşti din Lazio, unde se găsește cea mai numeroasă comunitate din Italia, bucurându-se de participarea asociațiilor românești și moldovenești din regiune. Manifestarea va contribui la menținerea interesului publicului vorbitor de limba română pentru evenimentele organizate de AdR.

Actorul Emil Boroghină a mai susţinut recitalul „Voievozii neamului – Ctitori şi martiri” la Institutul Cultural Român din Bucureşti, când a fost comemorată împlinirea a 300 de ani de la sacrificiul Brâncovenilor.

Recitalul încearcă să evoce, de cele mai multe ori cu ajutorul unora dintre cele mai cunoscute creaţii poetice româneşti, momente ale atât de zbuciumatei noastre istorii. Sunt aduse în prim plan figuri de eroi, voievozi sau oameni simpli, care s-au jertfit în numele unor măreţe şi sfinte idealuri, pentru apărarea pământului românesc, pentru neatârnare şi libertate, precum regele Decebal, Gelu, Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş, Ştefan cel Mare, Ioan Vodă cel Cumplit, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, Horia, Tudor, Bălcescu, Cuza, cei care au luptat pentru Independenţa ţării la 1877, Mihai Eminescu, voievodul poeziei, ţăranii răsculaţi la 1907, eroii necunoscuţi care au căzut pentru Neam şi  pentru Rege la Mărășeşti, Mărăşti şi Oituz, făuritorii Marii Uniri din 1918, anonimii care au luptat pentru redobândirea Ardealului de Nord în cel de al Doilea Război Mondial, cei morţi în închisorile comuniste, sau tinerii martiri ai Revoluţiei din Decembrie ’89.

Emil Boroghină este actor, regizor, societar de onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova, director fondator al Festivalului Internaţional „Shakespeare” din România, preşedintele Fundaţiei „Shakespeare”, vicepreşedintele Reţelei Europene a Festivalurilor „Shakespeare”, membru al Senatului Uniunii Teatrale din România. Din 1963 până în 1988 a fost actor şi regizor al Teatrului Naţional Craiova, iar între 1988 şi 2000 director general al teatrului craiovean. În anul 2000, primeşte „Ordinul Naţional în Grad de Cavaler”, una dintre cele mai importante distincţii acordate de statul român. Sub conducerea sa, Festivalul Internaţional „Shakespeare” primeşte ”Premiul de excelenţă pentru calitatea excepţională a ediţiei din anul 2006”, acordat de Uniunea Teatrală din România. British Council îi acordă lui Emil Boroghină, în anul 1997, ”Premiul pentru cel mai bun manager de teatru din România”, iar în anul 2011 ”Premiul pentru întreaga activitate în sprijinirea şi promovarea relaţiilor culturale româno-britanice”.

Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român.