Cea mai veche dovadă a cancerului mamar, identificată la un schelet egiptean de acum 4.200 de ani

crypt-skeleton-tomb_2954_600x450

O echipă de cercetători de la o universitate spaniolă a descoperit în urma examinării unui schelet feminin de acum 4.200 de ani ceea ce autorităţile din Egipt numesc cea mai veche dovadă a cancerului de sân. Ministrul pentru antichităţi, Mamdouh el-Damaty, a afirmat că oasele femeii, care a trăit în perioada celei de-a 6-a dinastii faraonice, prezintă urme majore de deteriorare.

„Studiul osemintelor indică prezenţa unei degradări tipice provocate de metastaza unui cancer mamar”. Echipa de antropologi de la Universitatea Jaen spune că femeia era o aristocrată de pe insula Elefantina aflată pe Nil, în sudul ţării.

În ciuda faptului că astăzi este una dintre principalele cauze ale mortalităţii, cancerul este aproape absent din rezultatele analizelor arheologice comparativ cu alte boli, ceea ce a condus la ideea că boala este apanajul timpurilor moderne şi a stilului de viaţă actual.
Dar această descoperire, alături de dovezile anunţate anul trecut de britanici privind prezenţa cancerului metastazat la un schelet de acum 3.000 de ani descoperit în Sudan, sugerează faptul că boala exista, cel puţin în zona Nilului, încă din Antichitate.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul de cazuri de cancer mamar a fost, în 2012, de 14 milioane iar estimările pentru următorii 20 de ani arată că acesta va ajunge la 22 de milioane de cazuri anual.

Sursa: www.newsdaily.com

Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă