Evenimente organizate de ICR Chisinau pentru a marca Ziua Unirii Basarabiei cu Romania

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chisinau, in parteneriat cu o serie de institutii importante din domeniul culturii si invatamantului din Republica Moldova, organizeaza o serie de evenimente pentru a marca implinirea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. ICR Chisinau  a pregatit o suita de manifestari care acopera aproape intreg palierul de fenomene culturale si stiintifice.

Startul programului dedicat Unirii de la 27 martie 1918 este dat de conferinta stiintifica Realitati istorice si demografice in spatiul romanesc, organizata in colaborare cu Academia de Stiinte a Moldovei (ASM), Institutul de Istorie al Academiei, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca si Universitatea Bucuresti, care si-a deschis lucrarile marti, 24 martie, ora 10.00, in Sala Azurie a Academiei de Stiinte a Moldovei.

Pentru iubitorii de teatru din Chisinau si Balti, Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” la Chisinau a pregatit doua reprezentatii cu spectacolul de pantomima Pasare in vazduh, sustinut de actorul George Ciolpan.  Pasare in vazduh este un omagiu adus marelui sculptor Constantin Brancusi, un spectacol de pantomima special conceput pentru a pune in evidenta frumusetea si expresivitatea acestui tip de arta. Reprezentatiile vor avea loc la Teatrul National „Mihai Eminescu” din Chisinau pe data de 25 martie, ora 19.00, si la Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Balti, pe data de 28 martie, ora 18.00.

In rondul de langa statuia lui Stefan cel Mare si Sfant din Chisinau, va avea loc joi, 26 martie, ora 10.30, vernisajul expozitiei realizate de ICR Chisinau  George Calinescu – scriitor, istoric si teoretician al literaturii romane . Programul dedicat Unirii continua cu o serie de evenimente in raionul Cimislia, prin dezvelirea bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza, donatie a Societatii Cultural-istorice Mihai Viteazul din Ploiesti, in comuna Gura-Galbenei, si cu vernisarea expozitiei Unirea Principatelor Romane si reformele lui A.I.Cuza la Liceul Teoretic Hyperion din comuna Gura-Galbenei. Ultimul eveniment din programul zilei de joi, 26.03.2015 este Festivalul Concurs Televizat al Tinerilor Interpreti de Muzica Populara Prezinta Orchestra FOLCLOR, prima etapa, care se desfasoara sub egida sarbatorilor Unirii la Filarmonica Nationala „Serghei Lunchievici” din Chisinau cu incepere de la ora 18.00. In cadrul acestui concert va sustine un recital cunoscuta interpreta Margareta Clipa.

Vechiul sediu al Sfatului Tarii, Parlamentul Basarabiei, (blocul 2 al Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice) gazduiește, vineri, 27 martie, ora 10.00, Conferinta științifică Unirea Basarabiei cu Patria-mamă, Romania – 27 martie 1918, manifestare organizata in colaborare cu Academia de Stiințe a Moldovei, Institutul de Istorie al ASM, Primăria Municipiului Chisinau, Facultatea de Istorie si Filosofie a Universitatii de Stat a Moldovei, Universitatea Pedagogica de Stat „Ion Creanga” din Chisinau, Muzeul National de Istorie a Moldovei, Centrul de Cultura si Istorie Militara,  ce include comunicari si lansari de carte ale istoricilor de pe ambele maluri ale Prutului.

In aceeași zi, în comuna Ciripcau din raionul Floresti, ora 12.30, la Casa-muzeu Constantin Stere,  ICR Chisinau organizeaza unmoment festiv prilejuit de aducerea bustului in bronz al scriitorului C.Stere si donarea de catre Fundatia Constantin Stere din Ploiesti a mobilierului si a exponatelor pentru casa muzeu din localitatea unde s-a nascut scriitorul, iar la ora 13.15 este programata vernisarea expozitiei Generatia basarabeana a Marii Uniri la Gimnaziul Constantin Stere din localitate.

Concertul extraordinar de muzica populara „Dorurile noastre toate” incununează seria de manifestari organizate de ICR Chisinau pentru a marca cei 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. Evenimentul va aduce pe cea mai mare sceaă din Chisinau doi dintre cei mai iubiti interpreti de muzica din Romania: naistul Gheorghe Zamfir si cantareata Sofia Vicoveanca. Concertul va fi sustinut de Orchestra Nationala de muzica populara Lautarii condusa de maestrul Nicolae Botgros, pe scena Palatului National din Chisinau incepand cu ora 19.00.

Ultimul eveniment din programul organizat de ICR Chisinau pentru a marca Ziua Unirii Basarabiei cu Romania este spectacolulArmonii pascale cu Daniela Nane si Ioana Maria Lupascu, programat la Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Chisinau, SalaValeriu Cupcea. Acesta aduce, duminica, 29 martie, ora 16.00, in fata publicului din Chisinau  universul poeziei crestine prin intermediul cunoscutei actrite Daniela Nane. Spectacolul va fi întregit de inspiratele interpretari muzicale semnate de pianista Ioana Maria Lupașcu, solista a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiesti.

La evenimentele din programul Institutului Cultural Roman „Mihai Eminescu” de la Chisinau dedicat Unirii Basarabiei cu Romania participa, alaturi de acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chisinau,  domnul Angel Tilvar, ministrul delegat pentru  Relatiile cu romanii de peste hotare, E.S. Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul Romaniei in Republica Moldova , impreuna cu numeroase personalitati din viata politica, culturala si administrativa din Republica Moldova.