ICR Istanbul la Ziua Internațională a Francofoniei în Turcia

ICR Istanbul a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei participând la organizarea și jurizarea concursului școlar de scurt-metraje francofone „Les visages de la francophonie en Turquie 2015” și oferind o parte din premiile competiției. Concursul a fost lansat de către Institutul Francez din Istanbul, împreună cu ICR Istanbul și alte institute culturale, consulate și asociații turcești francofone. Festivitatea de premiere a avut loc luni, 23 martie 2015, la Palais de France – reședinta consulului general al Franței din Istanbul în prezența a reprezentanților autorităților locale, ai misiunilor diplomatice şi consulare străine, jurnaliști. Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” Istanbul a oferit premiile celor trei studenți ai Universității Galatasaray, clasați pe poziția a 4-a în concurs, la categoria participanților din mediul universitar, cu scurt-metrajul ”Une vie entre deux pays”. Premiile oferite de ICR Istanbul au constat în seturi de cărți din publicațiile Institutului Cultural Român: Paula Romanescu (coord.) – ”La Roumanie vue par les français d’autrefois” și Mihaela Albu și Dan Anghelescu – ”Les revues littéraires de l’exil roumain. LUCEAFĂRUL. Paris (1948-1949)”. Programul a mai cuprins o prezentare de costumelor tradiționale nupțiale și bijuterii din zona Tlemcen, Alegeria clasate în anul 2012 în patrimoniul mondial UNESCO.
Proiectul lansat de Institutul Cultural Francez din Istanbul s-a adresat liceenilor și studenților și are ca scop evidențierea prezenței francofoniei în Istanbul printr-un concurs de scurt metraje. După succesul primei ediții a concursului național din 2014, când scurt-metrajele au adunat un număr de 25.000 de vizualizări pe facebook, Institutul Cultural Francez a organizat un nou concurs care s-a finalizat în luna martie 2015. Participanții au realizat un scurt metraj de 3 minute în limba franceză pe tema migrației provenite din țări francofone – printre care și România. Filmele au fost încărcate pe un web site dedicat concursului (http://www.concoursfrancophonie.com/category/les-visages-de-la-francophonie-en-turquie/resultats/) putând fi votate si de către public, 40% din ponderea preselectiei fiind realizată pe baza votului public.

Juriul din care a făcut parte și ICR Istanbul a fost alcătuit din membri ai instituțiilor participante, iar în data de 12 martie 2015 a fost votat clasamentul final. Din cele 17 scurt-metraje înscrise în concurs, locul întâi a fost câștigat de fimul ” Monsieur le francophone” realizat de studentii Universitătii Akdeniz din Antalya. Premiul cel mai important a fost decernat de Consulatul General al Tunisiei la Istanbul și a constat într-un sejur lingvistic în Tunisia.
Anul acesta au participat cincisprezece parteneri importanți din Turcia și Franța: Consulatul General al Franței la Istanbul, Universitatea Paris 8 Vincennes Saint-Denis, Consulatul General al Tunisiei la Istanbul, Institutul Cultural Francez din Turcia, Consulatul General al Republicii Belgia la Istanbul, Consulatul General al Elveției la Istanbul, agenția Wallonie-Bruxelles International, Le Groupe Sup de Co La Rochelle, Asociatia Culturală Turcia-Franta din Bursa, ICR Istanbul, Asociațiile profesorilor francezi din Izmir și din Istanbul, Le Petit Journal, Camera Franceză de Comerț din Turcia și VATEL International Business School Hotel & Tourism Management – informează ICR Istanbul.

Contact:
Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir-Istanbul
Siraselviler Cad. 21, Taksim, Beyoglu, Istanbul
tel/fax:(+90212) 292 43 45
email: icr.istanbul@icr.ro
www.icr.ro