Parlamentul României permite arestarea fostului ministru de Finanţe

Parlamentarii români au votat pentru a le permite procurorilor să aresteze un fost ministru de Finante, acuzat de corupţie, miercuri, dar a blocat reţinerea unui alt ex-ministru, determinân noi critici la adresa angajamentului ţării privind combaterea copruţiei la nivel înalt. Statele Unite, Marea Britanie şi Oland au emis comunicate după decizia Parlamentului de a nu ridica imunitatea fostului ministru al Transporturilor, Dan Şova, care a stârnit, de asemenea, furie şi apeluri la proteste, pe reţelele sociale, în mai multe oraşe. România este văzută ca una dintre cele mai corupte ţări ale Uniunii Europene şi sistemul său de justiţie este sub monitorizare specială, deşi procurorii şi magistraţii săi au fost laudaţi de către Bruxelles. În conformitate cu legislaţia românească, procurorii au nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a investiga şi reţine parlamentari în funcţie, pentru infracţiuni comise în timpul mandatului. Parlamentarii au o practică inegală în aprobarea unor astfel de cereri. „Nu ar trebui să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a proteja persoanele de responsabilitate”, a declarat ambasada SUA. „Aşa cum am spus anterior, reducerea corupţiei este esenţială pentru dezvoltarea şi securitatea României”.

Miercuri, senatorii au votat privind cererile procurorilor pentru arestarea fostului ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, şi a lui Şova, în cazuri separate. Ambii neagă acuzaţiile. Vâlcov, care a demisionat în această lună, după ce a început o anchetă în cazul lui este acuzat de favorizarea unei firme pentru un contract de lucrări publice, în schimbul aproximativ 2 milioane de euro, când era primar. Procurorii l-au acuzat ulterior de câştiguri ilegale, după ce au descoperit bani în numerar, lingouri de aur şi un tablou al unui pictor impresionist francez, în seiful lui. Şova este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu, implicând contracte semnate de două firme energetice de stat. Procurorii declară că el falsificat documente pentru a-şi proba nevinovăţia şi a cerut ştergerea unor informaţii din calculator, la firma sa de avocatură, pentru a distruge probe. „Cred că au înţeles colegii mei că un caz se judecă la tribunal”, a spus Şova, care a participat la un grup de rugăciune parlamentar, miercuri, şi a fost miruit pe frunte de un senator, potrivit unui ritual religios creştin ortodox.
„Parlamentul nu a blocat justiţia, pentru că justiţia nu se face prin arestări, ci prin hotărâri judecătoreşti”. Înainte de votul pentru Şova, Parlamentul a blocat anchetarea altor doi politicieni, în acest an. „Practica Parlamentului privind cererile noastre nu a fost consecventă”, a declarat Laura Kovesi, şefa parchetului anticorupţie, pentru Reuters într-un interviu anterior. „Nu am putut identifica criterii obiective pe baza cărora am putea merge înapoi cu câteva cereri, nici nu înţelegem de ce unele dintre ele au fost respinse”. Luiza Ilie

REUTERS (Marea Britanie) – 25 martie