Ziua de 26 martie – o triplă sărbătoare a regalităţii în România

coroanaLa 26 martie 1881, România a fost proclamată Regat, iar Carol I, până atunci Prinţ, ori Domn al Principatelor Unite Ţara Românească şi Moldova a fost proclamat primul Rege al României.

Tot în această zi, prin „Legea Pentru Proclamarea Titlului de Regat al României,” Familia Regală – până atunci identificată ca o Dinastie străină venită pe Tronul unei Românii aflate sub suzeranitate – devine Familia Regală Română, luându-şi numele „al / a României.”

26 martie este şi ziua de naştere a Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României: în 1949, la 68 de ani de la Proclamarea Regatului României, într-un moment în care acesta deja se destrămase.

La 30 decembrie 2009, Majestatea Sa Regele Mihai I a ales ziua de 26 martie şi ca zi a Crucii Casei Regale a României, care urma să se serbeze începând cu 2010 printr-o întâlnire oficială la Palatul Elisabeta, alături de purtătorii acestei Decoraţii Regale. „Crucea Casei Regale a României” este conferită persoanelor care au adus servicii importante valorilor Regalităţii în România. Ea este inspirată de Decoraţiile instituite de Familia Regală a României în trecut şi le preia astfel şi tradiţiile.