Adjunctul secretarului de stat al SUA merge în România, unde se pregăteşte amplasarea sistemului de apărare anti-rachetă

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Federaţiei Ruse, declarase anterior că planurile SUA în domeniul euro-scutului contravin prevederilor Tratatului ruso-american privind lichidarea rachetelor cu rază mică şi medie de acţiune, care a fost semnat încă din anul 1987.

Rose Frank, asistentul secretarului de Stat pentru Controlul armelor, pentru verificarea şi conformitatea acordurilor, efectuează o vizită în România, unde, până la sfârşitul acestui an, trebuie amplasate complexurile americane Aegis, cu baza la sol, în conformitate cu programul euro-scutului. După cum a comunicat sâmbătă serviciul de presă al Departamentului de Stat, după voiajul la Bucureşti, el va merge în Israel şi în Turcia.

„Rose Frank, asistentul secretarului de Stat pentru Controlul armelor, verificarea şi pentru conformitatea acordurilor, se va întâlni pe 30 martie cu miniştrii apărării şi de externe din România pentru a analiza cooperarea în domeniul apărării anti-rachetă, controlul armamentelor şi alte chestiuni legate de NATO, a menţionat serviciul de presă. De asemenea, el va vorbi la Universitatea Româno-Americană şi la Şcoala naţională de studii politice şi administraţie publică, pe tema construirii, de către SUA şi NATO, a Sistemului de apărare anti-rachetă”. În Israel şi în Turcia, Rose Frank va discuta, de asemenea, probleme de apărare şi de securitate.

Vice-amiralul James Syring, şeful Agenţiei pentru Sistemul de apărare anti-rachetă de la Pentagon, a declarat recent în faţa Congresului că realizarea aşa-numitului sistem anti-rachetă, adaptat în etape, din Europa, din care trebuie să facă parte şi complexurile Aegis, cu noile rachete interceptoare SM-3, se derulează conform planului. Până la sfârșitul anului 2015, aceste complexuri vor fi implementate în România, iar până la sfârșitul anului 2018 – în Polonia. Conform planurilor SUA și ale aliaților din NATO, acest sistem va proteja întreg teritoriul european al ţărilor membre NATO faţă de amenințări cu rachete din Iran.

Luând cuvântul cu prilejul audierilor din Congres, James Syring a subliniat că „desfăşurarea sistemului Aegis nu a avut legătură niciodată cu tot ce a făcut Rusia – nici acum, nici mai înainte”. „Este vorba de respingerea ameninţărilor care vin din Orientul Mijlociu”, a spus amiralul. Administrația lui Barack Obama a vorbit şi anterior în repetate rânduri despre acest lucru, însă, cu toate acestea, Moscova consideră că aşa-numita abordare adaptată a SUA privind desfăşurarea Sistemului de apărare anti-rachetă din Europa, la un moment dat, ar putea reprezenta o amenințare la adresa forțelor strategice ale Rusiei și ar putea slăbi potenţialul ei de descurajare nucleară.

În plus, Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a declarat în februarie, la Conferința de Securitate de la München, că planurile SUA din domeniul euro-scutului contravin Tratatului ruso-american privind lichidarea rachetelor cu rază mică şi medie de acţiune (INF), care a fost semnat încă din anul 1987. Ministrul rus a remarcat că desfășurarea în România și în Polonia a lansatoarelor de interceptoare va constitui o încălcare directă a acestei înţelegeri „pentru că din aceste lansatoare se pot trimite şi rachete de croazieră cu rază medie de acţiune”.

Vorbind în această săptămână cu un corespondent de la TASS, la conferinţa privind neproliferarea nucleară de la Washington, Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor și pentru securitate internațională, a anunţat că SUA sunt gata să discute pretenţiile Rusiei privind Tratatul INF, dar ar dori ca şi Moscova să acorde atenţie preocupărilor părţii americane. „Am declarat deja că toate programele noastre militare disponibile corespund întru totul Tratatului INF, a precizat Rose Gottemoeller. Mai ales că noi am spus că am acordat toată atenţia preocupărilor exprimate de partea rusă şi suntem gata să discutăm. De asemenea, noi suntem gata să auzim de la Rusia în ce direcţie se angajează ea 100% conform prevederilor Tratatului INF. Cu toate acestea, noi avem o preocupare specifică referitoare la testele cu rachete terestre, cu rază medie de acţiune. De aceea, noi am afirmat că, din punctul nostru de vedere, Rusia trebuie să discute cu noi despre îngrijorarea noastră”.

http://tass.ru – 29 martie