Arabia Saudită îl acuză de ipocrizie pe preşedintele Rusiei

Arabia Saudită l-a acuzat de ipocrizie pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, afirmând că acesta nu ar trebui să îşi exprime sprijinul pentru Orientul Mijlociu în timp ce alimentează instabilitatea în regiune prin sprijinul pe care i-l acordă preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad. Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a anunţat că va fi citită o scrisoare a preşedintelui rus în cadrul summitului Ligii Arabe, care se desfăşoară în Egipt, unde liderii statelor arabe discută despre situaţia din regiune, crizele şi conflictele din Siria, Yemen şi Libia.

„Susţinem năzuinţele arabilor pentru un viitor prosper şi suntem pentru soluţionarea paşnică de către arabi a tuturor problemelor cu care se confruntă lumea arabă, fără un amestec extern”, se arată în scrisoarea trimisă de Vladimir Putin. Comentariile preşedintelui rus au provocat indignarea ministrului saudit de externe, Prinţul Saud al-Faisal. „Vorbeşte despre problemele din Orientul Mijlociu ca şi cum Rusia nu ar fi influenţat în vreun fel aceste probleme”, a declarat ministrul al-Faisal după ce scrisoarea lui Vladimir Putin a fost citită în cadrul summitului.

Relaţiile dintre Arabia Saudită şi Rusia s-au tensionat din cauza sprijinului oferit de Moscova preşedintelui sirian, care se află în opoziţie cu liderii saudiţi. Războiul civil din Siria a costat peste 200.000 de vieţi omeneşti în decursul a patru ani. „Ei [Rusia] vorbesc de tragediile care se întâmplă în Siria în acelaşi timp în care sunt parte esenţială a acestor tragedii care distrug poporul sirian, pentru că ei [Rusia] înarmează regimul de la Damasc cu arme mai multe decât au nevoie, astfel ca regimul să lupte împotriva propriului popor. Sper ca preşedintele rus să îndrepte aceste lucruri, astfel ca relaţiile dintre lumea arabă şi Rusia să se detensioneze”, a mai spus Prinţul Saud al-Faisal.

Critica exprimată de Arabia Saudită ar putea pune în încurcătură gazda summitului Ligii Arabe, Egiptul, care şi-a îmbunătăţit relaţiile cu Moscova dar, în acelaşi timp, depinde profund de miliardele de dolari ajutor financiar din partea Arabiei Saudite şi al altor state arabe. În luna februarie, preşedintele Putin a avut parte de o primire grandioasă în Egipt, eveniment care a subliniat reîncălzirea relaţiilor bilaterale dintre Cairo şi Moscova.

REUTERS – 29 martie