Grecia riscă să rămână fără lichidităţi până la 20 aprilie

Grecia riscă să rămână fără lichidităţi până la 20 aprilie dacă Bruxellesul nu va debloca finanţarea atât de necesară. De aceea Atena aşteaptă cu speranţă un răspuns, măcar de principiu săptămâna viitoare. Monica Chihaia din Atena ne spune mai multe.

Negocierile dintre Grecia şi creditori au continuat în ultimele două zile în cadrul grupului de la Bruxelles, troica instituţiilor internaţionale în varianta agreată de guvernul elen care a analizat noua listă de reforme înaintate de Atena. Acestea vizează, în principal, combaterea evaziunii fiscale, accelerarea privatizărilor şi majorarea taxelor pentru ţigări şi băuturi alcoolice, măsuri care, potrivit autorităţilor elene, ar aduce anul acesta un plus de 3 miliarde de euro la bugetul statului. De asemenea, un excedent bugetar primar de 1,5% din PIB şi un ritm de dezvoltare economică de 1,4 procente. Guvernul elen speră ca propunerile sale în formă reviziuită să fie suficiente de data aceasta, pentru ca cea din urmă tranşă din împrumutul acordat în 2010 de creditorii Greciei, respectiv ultimele 7 miliarde de euro din totalul de 240 de miliarde, să primească undă verde şi aceasta cât mai curând posibil în condiţiile în care lipsa de resurse financiare se află la roşu. Săptămâna aceasta surse guvernamentale au afirmat că în imposibilitatea de a se finanţa pe pieţele externe, pe termen mediu şi lung, Grecia riscă să rămână fără lichidităţi până pe 20 aprilie dacă tranşa de împrumut nu va fi eliberată. Un  răspuns privind deblocarea acesteia, fie şi numai orientativ, este aşteptat în următoarele zile. Problema lichidităţilor îngreunează desigur situaţia, dar cred că va fi abordată imediat ce vom ajunge la un acord asupra reformelor – a declarat premierul Alexis Tsipras, într-un interviu publicat astăzi, în cotidianul „Real News”.

Autorităţile de la Atena au anunţat că discuţiile în cadrul grupului de la Bruxelles au fost constructive, s-au înregistrat progrese astfel încât să fie îndeplinite condiţiile programării miercuri a unei teleconferinţe a Euro Working Group. Depinde cât de repede şi cât de bine vor evalua consultările grupului de la Bruxelles cu reprezentanţii guvernului grec, astfel încât lista reformelor să fie în sfârşit finalizată. Se estimează că nu există indicii în favoarea unei reuniuni extraordinare a Eurogroupului în cursul săptămânii, aşa cum s-a anunţat iniţial, cu atât mai mult cu cât în prealabil între părţi este nevoie de un acord la nivel tehnic. Negocierile se poartă sub presiunea unor termene strânse. Urmează la 9 aprilie achitarea unei tranşe către FMI în valoare de 465 de milioane de euro, apoi plata salariilor şi pensiilor. Analiştii greci estimează că în cazul în care Eurogroupul, a cărui reuniune va fi stabilită cel mai probabil după 6 aprilie, va aproba pachetul de reforme propus de Atena, până pe 8 aprilie ar putea fi deblocat cel mult 1 miliard de euro. Plata sumei rămase ar urma să fie condiţionată de respectarea programului şi să fie făcută în câteva tranşe. Între timp, calificativele acordate Greciei de agenţiile de evaluare financiară coboară constant, pe fondul temerilor că statul elen ar putea intra curând în incapacitate de plată.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 martie