2015. március 30

A Ponta-kormánynak két új minisztere van

Eugen Teodorovici a pénzügyminisztérium és Marius Nica az európai alapokért felelős minisztérium vezetését vette át. Marius Nicat először bizták meg valamely minisztérium vezetésével. A két miniszter beiktatási ceremóniáját hétfő délelött tartották, a Cotroceni Palotában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Călin Popescu Tăriceanu korrektnek tartja a Dan Sova szenátor mentelmi jogának megvonsával kapcsolatos szenátusi szavazást

Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke korrektnek tartja a szavazási eljárást és szerinte nem is ismételhető meg a szavazás, melynek keretében elutasitották a korrupcióellenes ügyészek ama kérését, hogy vonják meg Dan Şova parlamenti mentelmi jogát és tegyék lehetővé előzetes letartóztatást. „A szenátus működési szabályzata továbbra is érvényben marad mindaddig, amig nem létezik észrevétel az alkotmánybiróság részéről. Egy szavazatért, amely a parlamenti tagok egy részének nem tetszik, nem újitható fel a szavazás. Az eljárásnak eleget tettünk, s ez korrekt volt, nem létezik fellebbezés, észrevétel, úgyhogy elfogadhatatlan a szenátusi szavazás újbóli megszervezése Dan Şovaval kapcsolatosan”, fűzte hozzá Călin Popescu Tăriceanu. Az alkotmánybiróság április 8-án vitatja meg a Klaus Iohannis államő és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által a szenátusi szavazat nyomán benyújtott észrevételeiket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

A képviselőház jogi bizottsága támogatja Markó Attila örizetbe vételét

A képviselőház jogi bizottsága támogatja Markó Attila RMDSZ-képviselő előzetes letartóztatását, akit hivatali visszaéléssel vádol az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). Az állandó büró hétfőn jelöli ki az időpontot, amelyen a képviselőház plénuma szavazat alá bocsátja a DNA kérését. A DNA múlt heti közleményében azzal gyanúsította Markó Attilát, hogy 2008-ban, a restitúciós bizottság tagjaként a reális piaci értékhez képest túlértékelt telkek alapján ítélt meg három kárpótlást, és ezzel 75 millió euró kárt okozott az államnak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Közös autonómiaküzdelemre és „politikai önvédelemre” készül az EMNT és az SZNT

Közös autonómiaküzdelemre és „politikai önvédelemre” készül az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), jelentették be hétfői kolozsvári sajtótájékoztatójukon a két szervezet vezetői.Tőkés László EMNT-elnök úgy vélte, a két tanács stratégiai szövetsége a romániai magyarság több szintű autonómiája integrált rendszerének a kialakítását szolgálja, közölte a román közszolgálati rádió idézte MTI. Mint hozzáfűzte, a politikai önvédelemre azért van szükség, mert a belügyminisztérium a közbiztonságot veszélyeztető fenyegetésnek tekinti az etnikai autonómia követelését, és mert bűnügyi kivizsgálás indult Izsák Balázs SZNT-elnök ellen a Székely szabadság napján 2014 március 10-én tartott marosvásárhelyi tiltakozás kapcsán. Izsák Balázs kijelentette, hogy az autonómiaküzdelem a romániai demokrácia elmélyítését célozza és a demokrácia követelését nem lehet leállítani hatósági fenyegetéssel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03. 30)

Rozalia Gănciulescu