În Franţa, opoziţia de dreapta a fostului preşedinte Nicholas Sarkozy a câştigat detaşat al doilea tur al alegerilor departamentale

În Franţa, opoziţia de dreapta a fostului preşedinte Nicholas Sarkozy a câştigat detaşat al doilea tur al alegerilor departamentale, depăşind cu mult rezultatele obţinute de socialiştii aflaţi la putere. Potrivit primelor rezultate parţiale, dreapta şi-a asigurat controlul a 66 din cele 101 departamente, în timp ce socialiştii şi aliaţii lor au obţinut numai 33. Frontul Naţional – de extremă dreaptă – nu va conduce nici un departament, însă a câştigat numeroase mandate de consilieri.
Primul ministru socialist Manuel Valls a recunoscut victoria adversarilor săi şi s-a declarat mai ales îngrijorat de rezultatul extrem de bun în procentaje obţinut de formaţiunea de extrema dreaptă Frontul Naţional, chiar dacă aceasta nu a obţinut controlul niciunui departament.
Manuel Valls: „Scorul ridicat, mult prea ridicat, obţinut de extrema dreaptă îi îngrijorează mai mult ca oricând pe toţi republicanii. Este dovada unei schimbări majore în peisajul politic francez şi fiecare dintre noi va trebui să tragă concluziile care se impun. În ceea ce mă priveşte, voi continua să insist cu toată forţa asupra soluţiilor periculoase pe care extrema dreaptă le propune pentru ţara noastră”.
Primul ministru francez s-a angajat să continue politica de combatere a şomajului, dar există nemulţumiri chiar în sânul Partidului Socialist după înfrângerea la alegerile departamentale, aşa că o remaniere guvernamentală ar putea interveni rapid.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI 30 martie)