2015. március 31

Klaus Iohannis államfő kiemelte a román-amerikai stratégiai partnerség fontosságát

„Új román-amerikai gazdasági perspektivák a stratégia partnerség fényében” témakörrel tartottak hétfőn konferenciát Bukarestben. Klaus Iohannis államfő a stratégiai partnerség gazdasági fejezetére helyezte a sújt, amelynek – véleménye szerint – el kell érnie a  politkai és gazdasági téren jelenleg kifejlesztett együttmőködés szintjét. Mint hozzáfűzte: arra törekszik, hogy az USA országunk első tiz külföldö befektetői között szerepeljen.”E cél eléréséért Románia vitathatatlan potenciáljából – tanult és versenyképes human tőke -, illetve geostratégiai poziciójából adódó előnyökből kell kiindulnunk”, mondotta. Dean Thompson, az USA bukaresti nagykövetségnek ideiglenes kereskedelmi attaséja kijelentette, hogy a román kormánynak „meg kell győződnie afelöl, hogy az állam által ellenörzött vállalatok élére átlátható és politikamentes eljárással kiválasztott szakemberek kerüljenek”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.31)

Romániát is belefoglalhatják a Visa Waiver programba

Mac Thornberry amerikai kongresszusi képviselő a román közszolgálati rádiónak adott exklúziv interjúban egyebek között kihangsúlyozta: lehetséges, hogy olyan módositásokat hoznak, amelyek lehetővé teszik Románia belefoglalását a vizummentességi programba. Másrészt megjegyezte, hogy „az új amerikai nagykövet hamarosan átveszi bukaresti posztját, hiszen a demokrata és a konzervativ képviselők egyaránt figyelembe veszik, hogy karrierdiplomatáról van szó”. Mint Mac Thornberry, hozzáfűzve: „a bukaresti nagykövet kinevezése kimondottan az amerikai politikai élet belső nézeteltérései miatt késett.”(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.31)

Klaus Iohannis ismertette államfői minőségében kifejtett 100 napos tevékenységének mérlegét

Klaus Iohannis államfő ismertette a Facebook közösségi oldalon e minőségében kifejtett 100 napos tevékenységének fontosabb eredményeit. Ezek között emlitette meg a védelem finanszirozásának növelésére hivatott politikai egyezmény aláirását, a politikai pártokkal folytatott megbeszéléseket és a parlamenttel fenntartott viszonyt. Klaus Iohannis ismételten megerősitte álláspontját a korrupciós cselekedetek miatt a román államot ért károk rekuperálása tekintetében. „Ez nagyon fontos, mivel az igy rekuperált összegekből iskolákat és korházakat épithetünk”, hangsúlyozta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.31)

Az alkotmánybiróság kikéri a parlament véleményét a szenátus működési szabályzatáról

Az alkotmánybiróság a két parlamenti kamarától azt kérte, hogy április 2-ig küldjék meg véleményüket a szenátus működési szabályzatának 773. cikkelyéről. Az emlitett cikkely valamely parlamenti tag előzetes letartóztatásának jóváhagyásához szükséges szavazatok számára utal. A jelen esetben az alkotmánybiróságnak kell eldöntenie, ha a Dan Sova parlamenti tag előzetes letartóztatásának engedélyezésével kapcsolatos szenátusi szavazat megfelel-e az alaptörvény előirásainak.A Nemzeti Liberális Párt (PNL) úgy vélte, hogy Dan Sova szociáldemokrata szenátor örizetbe vételét a szenátus nem szavazta meg a múlt héten, mivel nem volt meg szenátorok teljes létszámának fele plusz egy szavazat. A PNL az alkotmánybirósághoz fordult, mivel úgy vélte, hogy a szenátor előzetes letartóztatásának megszavazásához elégséges lett volna a jelenlevő parlamenti tagok egyszerű többsége is.Ez irányban az alkotmánybiróság kikérte a képviselőház véleményét is lévén, hogy a szenátorok és a képviselők státusába foglalt előirásról van szó.Nicolae Mircovici, az állandó bürő titkára elmondta, hogy a korrupcióellenes ügyészség kérésénk jóváhagyására mindig a jelenlevő képviselők fele plusz egy főnek a szavazata szükséges. Az alkotmánybiróság április 8-án hozza meg döntését a 43 liberális szenátor  által benyújtott észrevételről, amelyben a libeálisok azt állitják, hogy alkotmányba ütközik a Felsőház működési szabályzatának 173. cikkelye. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG –  03. 31)

A Nemzeti Liberális Párt nem ért egyet az új adótörvény előirányozta valamennyi intézkedéssel

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem ért egyet az új adótörvény előirányozta valamennyi intézkedéssel, mig egyesek esetében úgy véli, hogy korábban kellene gyakorlatba ültetni, nyilatkozta Gheorghe Ialomiţianu képviselő, volt pénzügyminiszter.A képviselő azt is közölte, hogy emiatt a liberálisok módositójavaslatokat nyújtanak be a tervezet parlamenti megvitatásán. „Nem értünk egyet a helyi adók és dijak növelésével, mig egyes adó-lazitó intézkedéseket már most kellene alkalmazni, mivel az üzletikörnek most van szüksége adó- és dijcsökkentésre”, hangsúlyozta Gheorghe Ialomiţianu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.31)

Javultak a román-ukrán diplomáciai kapcsolatok

Románia és Lengyelország azon két szomszédország, amelyekre Petro Porosenko ukrán elnök jelenleg számit, nyilatkozta a román származású Vasile Marina politológus, az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora. „A román-ukrán diplomáciai kapcsolatok sokat javultak az utóbbi időben, s Románia – az Egyesült Államok után – jelenleg Ukrajna egyik legfontosabb szövetsége a Putin ellen folytatott háborúban. Az ukrán nép nagy örömmel fogadja a Románia által elért eredményeket”, mondotta a politológus, hozzáfűzve: „Porosenko elnök jelenleg leginkább Romániára és Lengyelországra számit és nagy megelégedéssel nyugtázzuk Klaus Iohannis román államfő nemrégi kijevi látogatását”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.31)