Fiul mai mare al lui Petru Lucinschi a fost arestat în România pentru corupţie

Anchetatorii îl acuză pe omul de afaceri Sergiu Lucinschi de extorcare de fonduri, în valoare de 4 milioane de euro.
Întreprinzătorul Serghei Lucinschi, fiul mai mare al lui Petru Lucinschi, ex-preşedintele Republicii Moldova, a fost reţinut în România pentru suspiciunea de corupţie, se arată într-un comunicat al Departamentului Naţional Anticorupţie de la Bucureşti (DNA). „Ca urmare a investigațiilor privind suspiciunea de corupție, cetățeanul Sergiu Luchinschi a fost reținut pentru 24 de ore”, se arată în mesaj. Comunicatul DNA informează că au avut loc percheziţii la domiciliul din Bucureşti al celui reţinut „într-un dosar penal privind suspiciunea de infracțiuni de corupție din ultimii doi ani”.
Procurorii îl acuză pe omul de afaceri de extorcare de fonduri în valoare de 4 milioane de euro şi intenţionează să solicite instanţei de judecată arestarea lui pentru o perioadă de 29 de zile. Presa din România anunţă că în această investigaţie s-au implicat nu numai procurorii de la DNA, dar şi serviciile speciale.
Fostul preşedinte al Republicii Moldova are doi feciori. Kirill Lucinschi este deputat în Parlamentul de la Chişinău din partea Partidului Liberal-Democrat, condus de Vlad Filat.
După cum scrie agenţia Unimedia, Petru Lucinschi este în stare de şoc: „Eu știu numai ceea ce cunosc, cunosc că fiul meu are un business și eu nu înțeleg un lucru, un litigiu de business este prezentat ca la un nivel politic. Probabil că e necesar un show, e cam puțin ce se întâmplă în România și mai este nevoie încă de unul, fiindcă s-ar părea că e un litigiu economic”, a declarat Lucinschi pentru prime.md. „Din ceea ce știu eu, feciorul meu, cu un an și jumătate în urmă, mi-a spus că el pe partenerii lui i-a dat în judecată fiindcă i-au furat businessul. Pe parcursul acestui timp, tot îl mai întrebam, iar el răspundea că nu vor să-l ia în examinare. Nu-l examinează. Peste un an și jumătate pleacă procurorul care s-a ocupat cu chestiunea aceasta, așa, și nu au pus pe rol acest dosar. Apoi au vrut să se împace și amabil să rezolvăm această problemă. A trecut timpul, iar apoi feciorul îmi spune că, gata, ne-am înțeles. Ei au recunoscut că îi sunt datori și parcă problema s-a rezolvat, ca peste câteva săptămâni să aud această informație la televizor”, a explicat Lucinschi. Fostul președinte se arată uimit de cele întâmplate: „Eu pur și simplu sunt șocat! El s-a adresat în judecată că l-au furat, ca peste un an și jumătate să se întâmple ceea ce s-a întâmplat acum. Detaliile o să le vedem, dar eu sunt foarte mirat. În toate domeniile sunt niște limite”.
Sergiu Lucinschi a fost reţinut pentru că ar fi constrâns un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere la DIICOT.

(Agenţia de presă TASS – 31 martie)