Nou acord între Institutul de Fizică Atomică (IFA) și Comisariatul Francez pentru Energie Atomică (CEA), cu aplicare extinsă la o cooperare inedită în domeniul prezervării operelor de artă prin tehnici nucleare

Un nou acord de parteneriat între Institutul român de Fizică Atomică (IFA) și Comisariatul francez pentru Energie Atomică (CEA) va fi semnat, miercuri, 1 aprilie 2015, la Măgurele, domeniul său de aplicare extinzându-se la cooperarea în domeniul prezervării operelor de artă prin intermediul tehnicilor nucleare, tehnici pentru care CEA are un laborator special în Franța, Arc – Nucleart.

Acordul inițial între cele două instituții a fost semnat în 2009. După cinci ani de colaborare, dat fiind înaltul nivel de satisfacție a părții române, cât și a părții franceze, s-a decis semnarea unui nou acord de parteneriat.

Semnarea acestui acord de parteneriat va avea loc în cadrul celui de-al treilea simpozion comun IFA-CEA, care va avea loc pe 1 și 2 aprilie, la București. Simpozionul comun IFA-CEA este structurat în trei sesiuni.

Prima sesiune are loc pe 1 aprilie, la Măgurele, la sediul Institutului de Fizică Atomică (Str. Atomiștilor nr. 407, Măgurele, Sala de Consiliu, Blocul Turn, etaj 9), cu începere de la ora 09.00. La această sesiune vor participa Excelența Sa domnul François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, domnul Tudor Prisecaru, președintele Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare, domnul Hervé Bernard, administrator general adjunct al CEA și domnul Florin Buzatu, director general IFA. La finalul acestei sesiuni, de la ora 10.30, va avea loc și o conferință de presă.

Cea de-a doua sesiune are loc pe 1 aprilie, la București, la sala Elvire Popesco, din cadrul Institutului Francez din București (Bulevardul Dacia nr. 77), cu începere de la ora 15.00. Această sesiune este dedicată temei conservării patrimoniului cultural prin tehnici nucleare. Domnul Francis Bertrand, directorul Arc – Nucleart, va prezenta expertiza franceză în acest domeniu multidisciplinar, care reunește cercetători, specialiști în conservarea patrimoniului și istorici. Obiectele tratate în urma colaborării franco-române vor fi expuse în Atriumul Institutului Francez. La finalul acestei sesiuni, de la 17.30, va avea loc o conferință de presă.

Cea de-a treia sesiune a simpozionului va avea loc pe 2 aprilie, la sala Elvire Popesco, începând cu ora 09.00. Mai multe proiecte de cercetare din cadrul parteneriatului CEA-IFA vor fi prezentate în cadrul acestei sesiuni finale.

Înființat în urmă cu patruzeci de ani, din necesitatea de a răspunde nevoilor de prezervare a elementelor de patrimoniu istoric și de conservare a vestigiilor arheologice descoperite în urma săpăturilor sub-lacustrice, ARC-Nucleart a devenit în 1997 un grup de interes public cu scop cultural, la inițiativa mai multor parteneri – Statul, Comisariatul pentru Energie Atomică și Resurse Alternative (CEA), Consiliul regional Rhône-Alpes, orașul Grenoble, asociația ProNucleart. Stabilit la sediul centrului de cercetare al CEA-Grenoble, ARC-Nucleart are ca misiune:

  • Conservarea și restaurarea obiectelor din materiale organice (lemn, piele, fibre) produse de oameni în toate domeniile lor de activitate,
  • Cercetarea destinată studiului materialelor degradate și dezvoltarea unor noi metode de tratament.

Devenite foarte fragile, obiectele de patrimoniu au nevoie, pentru a putea fi conservate și prezentate publicului, de operațiuni de consolidare și restaurare. În laboratoare dotate cu instalații tehnice de înalt nivel, pe o suprafață de 3.000 m2, o echipă pluridisciplinară (chimiști, fizicieni, tehnicieni, restauratori, conservator, personal administrativ) se dedică salvării patrimoniului, intervenind asupra colecțiilor muzeelor sau asupra monumentelor istorice, dar și pe șantiere de săpături pentru a asista arheologii.

Reprezentanții mass-media vor avea posibilitatea ca în cadrul celor două conferințe din zilele de miercuri și joi, 1-2 aprilie să adreseze întrebări și să realizeze interviuri cu personalitățile participante din Franța și România.