Republica Moldova a cerut Transnistriei să amâne introducerea asigurării obligatorii de răspundere civilă a transportatorilor faţă de călători

Victor Osipov, vicepremierul Republicii Moldova pentru „reintegrarea” republicii, s-a adresat autorităţilor din Transnistria cu rugămintea de „a amâna” introducerea asigurării obligatorii de răspundere civilă a transportatorilor faţă de călătorii care intră în Transnistria. După cum a aflat corespondentul IA REGNUM de la Biroul de „reintegrare” din Guvernul Republicii Moldova, Chişinăul consideră această decizie „unilaterală” şi „în contradicție cu partenerii internaționali” din formatul „5 + 2” (R. Moldova, Transnistria – părți implicate în conflict, Rusia, Ucraina – țări garante, OSCE – mediator, UE și SUA – observatori).
De asemenea, partea moldovenească are convingerea că o asemenea decizie „contravine documentelor din procesul de negociere pentru reglementarea conflictului transnistrean. În acest sens, Osipov a sugerat să se amâne punerea în aplicare a acestui mecanism care „prejudiciază interesele cetățenilor şi care încalcă obligaţiile părţilor privind asigurarea libertăţii de deplasare între cele două maluri ale Nistrului”. Oficialul moldovean a făcut şi un apel pentru a continua dezbaterea acestei probleme la masa negocierilor.
Reamintim că, la începutul lunii martie, în Transnistria au intrat în vigoare noi reguli care prevăd asigurarea obligatorie pentru mijloacele de transport înmatriculate în țări străine. Se intenţionează introducerea treptată a noilor reguli: în prima etapă – de la 1 martie 2015 – aceste norme îi vor afecta pe proprietarii de mijloace de transport din România, iar de la 1 aprilie asigurarea trebuie să devină obligatorie pentru automobilele din Republica Moldova, iar de la 1 iunie – şi pentru cele din Ucraina. Pentru mijloacele de transport auto din alte ţări, asigurarea de răspundere civilă se aplică începând cu 1 ianuarie 2016.
Costul minim al unei polițe de asigurare pentru 15 zile va fi de aproximativ 5 dolari. Scopul acestei inovaţii este „asigurarea protecţiei juridice a intereselor patrimoniale ale cetăţenilor”.
Trebuie menţionat că această asigurare este în vigoare atât în Republica Moldova, cât şi în Ucraina, în România şi în alte ţări din regiune.

(www.regnum.ru – 31 martie)