Turul doi al alegerilor departamentale din Franţa

Scena politică franceză pare să tragă cortina peste socialiştii aflaţi la guvernare şi respinşi de electorat la alegerile departamentale. Privit ca o pregătire a prezidenţialelor din 2017, scrutinul de ieri arată că formaţiunea de centru-dreapta a lui Nicolas Sarkozy, Uniunea pentru o Mişcare Populară câştigă împreună cu aliaţii săi 66 de departamente sau consilii locale în a doua rundă de vot. Asta înseamnă că două treimi din departamentele din întreaga Franţă vor fi guverate de acum de conservatori. Deşi Frontul Naţional nu a câştigat nici măcar un departament, zeci dintre candidaţii săi au fost totuşi aleşi. Formaţiunea a obţinut 25% din voturile exprimate în prima rundă. O corespondenţă semnată de colegul nostru de la Paris, Tudor Ţepeneag:

Reporter: Înfrângerea forţelor de stânga din Franţa şi în primul rând a Partidului Socialist aflat la guvernare la Paris a fost fără apel. Până acuma, stânga deţinea controlul în 61 din cele 101 departamente ale Franţei, după alegerea de duminică forţele de centru-dreapta sunt cele care vor controla 66 de departamente. Formaţiunea de extremă dreaptă Frontul Naţional nu a reuşit să preia controlul în niciun departament, aceasta şi pentru că în anumite cazuri a funcţionat un aşa-numit front republican, candidaţii socialişti şi cei ai formaţiunilor de centru-dreapta retrăgându-se atunci când se menţineau trei candidaţi, pentru a diminua, astfel, şasele de victorie ale candidaţilor Frontului Naţional. Premierul socialist Manuel Valls a  recunoscut rapid înfrângerea formaţiunii sale.

Manuel Valls: Francezii, prin votul exprimat şi chiar prin abţinerea de la vot, au reamintit care sunt aşteptările lor, revendicările lor, furia pe care o resimt, oboseala în faţa unei vieţi cotidiene prea dificilă. Cauza este şomajul, impozitele, viaţa prea scumpă. Am auzit acest mesaj, am înregistrat dorinţa lor de rezultate concrete şi guvernul pe care-l conduc va continua să lucreze în acest sens fără odihnă.

Reporter: Consemnând victoria forţelor de centru-dreapta fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a criticat însă cu duritate acţiunea guvernului actual de la Paris şi a preşedintelui, Francois Hollande.

Nicolas Sarkozy: Respingerea faţă de puterea actuală este absolut fără apel. Guvernul şi executivele deaprtamentale au fost sancţionate pentru minciună, pentru negarea realităţii şi neputinţă. Anunţând încă de acum câteva zile că votul vostru, dragi compatrioţi, nu va schimba cu nimic orientările şi politica sa, preşedintele republicii a ales în cunoştinţă de cauză să ignore mesajul francezilor.

Reporter: Lidera Frontului Naţional, Marine Lepen, i-a acuzat pe socialişti, precum şi forele de centru dreapta că s-au înţeles pentru a face baraj în faţă candidaţilor de extremă dreaptă. ea speră însă că rezultatul, până la urmă foarte bun al Frontului, peste 22% din sufragii, constituie o premiză pentru succese politice în viitor.

Marine Lepen: Evenimentul istoric în aceasţă seară este instalarea Frontului Naţional, Adunarea Bleumarin, ca o forţă politică puternică în numeroase teritorii. Acest nivel electoral excepţional este un soclu pentru marile victorii de maine. Aceste alegeri departamentale sunt o etapă crucială pentru mişcarea patriotică pe drumul către putere. Dispunem de acum încolo de un sprijin numeros peste tot în Franţa, sprijin care ne va ajuta la victoriile viitoare şi în primul rand la algerile regionale din luna decembrie.

Reporter: Trebuie spus că victoria de amploare a forelor de centru dreapta la alegerile departamentale a fost posibilă şi datorită alegătorilor Frontului Naţional. Deşi majoritatea de stânga a pierdut în mod clar aceste alegeri, Guvernul de la Paris nu va fi schimbat.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 30 martie