Horia Mihail duce romantismul turneului Pianul Călător la Braşov, Reşiţa şi Timişoara

După ce cea de-a cincea ediţie a turneului Pianul Călător s-a lansat în martie la Galaţi, printr-un eveniment de succes asociat cu inaugurarea noului pian Steinway al oraşului, spectatorii din Braşov, Reşiţa şi Timişoara se vor bucura în perioada pre-pascală de sonorităţile romantice pe care turneul le va aduce în oraşul lor.

„Este o muzică de o atât de mare sensibilitate încât am avut lacrimi în ochi pe tot parcursul concertului”. „A fost divin. Acum, primăvara, este o stare pe care ne-o dorim cu toţii”. „Ne bucurăm mult că un asemenea pianist a venit şi în oraşul nostru”, au spus spectatorii care au umplut până la refuz sala teatrului la concertul de deschidere.

Turneul Internaţional Pianul Călător (22 martie – 20 mai) este organizat de Centrul Cultural Media al Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo şi este susţinut de Radio România.

Concerte cu orchestra vor avea loc în perioada următoare la Braşov, pe 2 aprilie, unde Horia Mihail va cânta cu Orchestra Filarmonicii, dirijată de Ciprian Marinescu şi la Timişoara pe 9 aprilie unde pianistul va fi acompaniat de Orchestra Filarmonicii Banatul dirijată de Leonard Dumitriu. Horia Mihail va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov. Această partitură a compozitorului rus vrăjeşte prin starea de profundă implicare în trăirea romantică, fiind creată parcă special pentru fundalul sonor al filmelor de dragoste.

Recitalul lui Horia Mihail de la Reşiţa, din 7 aprilie, organizat în parteneriat cu Radio Reşiţa, va cuprinde cele şase Klavierstücke op. 118, unele dintre cele mai iubite piese pentru pian solo scrise de Johannes Brahms, va continua cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt care transformă aici cea de a doua parte din Aneés de pèlerinage într-o mare călătorie de-a lungul artei şi a spiritualităţii italiene şi se va încheia cu Carnaval Op. 9 Scènes mignonnes sur quatre notes de Robert Schumann ce aparţine primei sale perioade de creaţie (1834-1835) şi e dedicată primei sale iubiri şi logodnice, Ernestine von Fricken.

Şi pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colţuri ale ţării, dar şi în obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă), în urma celui de-al cincilea turneu, pianul călător pus la dispoziţie de Radio România urmează să rămână pentru următorii ani la Deva.

Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale ţării, Horia Mihail poposind în 20 de localităţi, pentru a susţine recitaluri sau concerte cu orchestra. La Tulcea şi la Roman, pianistul se va reîntâlni şi cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013 şi 2014. Itinerarul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Itinerar 2015:

2 aprilie, Braşov, Sala Patria – Concert cu orchestra.

7 aprilie, Reşiţa, Sala Lira – Recital.

9 aprilie, Timişoara, Sala Capitol – Concert cu orchestra.

16 aprilie, Piteşti, Casa de cultură a sindicatelor – Concert cu orchestra.

19 aprilie, Buşteni, Centrul Cultural Aurel Stroe – Recital.

20 aprilie, Ploieşti, Sala Ion Baciu – Recital.

21 aprilie, Sibiu, Sala Thalia – Recital.

22 aprilie, Târgu Mureş, Sala Festivă a Liceului de Arte – Recital.

27 aprilie, Luduş, Casa de cultură – Recital.

28 aprilie, Baia de Arieş, Casa de cultură – Recital.

29 aprilie, Alba Iulia, Casa de cultură – Recital.

30 aprilie, Deva, Centrul cultural “Drăgan Muntean” – Recital.

5 mai, Bucureşti, Sala Radio – Recital.

8 mai, Bucureşti, Sala Radio – Concert cu orchestra.

10 mai, Deva, Teatrul de artă – Concert cu orchestra.

11 mai, Tulcea, Teatrul Jean Bart – Recital.

12 mai, Roman, Casa de cultură – Recital.

14 mai, Chişinău, Sala cu orgă – Recital.

15 mai, Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu – Recital.

16 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital.

17 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital.

19 mai, Iaşi, Aula BCU – Recital.

20 mai, Bistriţa, Sinagoga – Recital.

Eveniment susţinut de Radio România.