Patul regelui Henric al VII-lea, descoperit într-un hotel aflat în renovare

Un pat vechi de 500 de ani, lăsat dezasamblat în parcarea unui hotel din Chester, în timpul unor lucrări de renovare, s-a dovedit a fi patul regal al lui Henric al VII-lea pe care casele de licitaţii l-au cotat la valoarea de 20 de milioane de lire sterline.

Bed_that_once_belo_3252763c

Iniţial, patul a fost vândut la licitaţie de constructori pentru doar 2.000 de lire, dar istoricul şi omul de televiziune britanic  Jonathan Foyle a fost cel care a recunoscut adevărata valoare a artefactului din secolul 15, minuţios decorat, care îi înfăţisează pe regele Henric al VII-lea şi pe soţia sa, Elisabeta de York, într-o scenă de inspiraţie biblică pe post de Adam şi Eva.

 Istoricul Jonathan Foyle
Istoricul Jonathan Foyle

Istoricul a efectuat teste ADN care au confirmat provenienţa regală a piesei de mobilier despre care acesta spune că reprezintă o adevărată comoară naţională. Indiciile arată că patul a fost construit special pentru Camera Pictată a Palatului Westminster la căsătoria regală din 18 ianuarie 1486. Nu este deci exclus ca patul să fie chiar locul unde au fost concepuţi urmaşii celebri ai regelui, cel mai cunoscut fiind fiul său Henric al VIII-lea Tudor.

Piesa este acum expusă până pe 22 noiembrie la Castelul Hever din Kent.

www.telegraph.co.uk
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă