Primul leu folosit ca mascotă de studiourile MGM a avut o viaţă de… film

Celebrul leu care apare pe genericele tuturor filmelor produse de Metro Goldwyn Mayer (MGM), numit Leo, a fost înregistrat pe peliculă în 1957. Mai puţin cunoscut este faptul că au existat şapte asemenea mascote, începând cu 1927. Primul dintre aceste animale a avut parte chiar de o experienţă demnă de…un film.

FOTO: MGM/ John Kobal Foundation/Getty Images
Leul Jackie, în 1928 – FOTO: MGM/ John Kobal Foundation/Getty Images

Primul leu folosit de MGM se numea Jackie şi s-a născut în 1915. Răgetul lui a fost înregistrat pe o placă de gramofon şi apoi sunetul a fost suprapus peste celebra secvenţă video care a apărut pentru prima dată la începutul filmului „White Shadows in the South Seas”, în 1928. Răgetul lui Jackie apare şi pe genericul filmului Vrăjitorul din Oz (1939). Pe lângă faptul că era simbolul viu al MGM, Jackie a apărut şi în peste 100 de filme, printre care şi cele cu Tarzan. MGM a organizat chiar un turneu prin care şi-a popularizat mascota pe tot teritoriul Statelor Unite. Numele de scenă al lui Jackie a devenit Leo.

FOTO: Keystone/Getty Images
FOTO: Keystone/Getty Images

În septembrie 1927, studiourile MGM au modificat un avion pentru a-l transporta pe Jackie din San Diego la New York, cu intenţia de a-şi face publicitate prin acest eveniment intitulat „Leo The Flying Lion”. Aparatul avea mai multe rezervoare cu lapte şi apă, pe lângă cel cu combustibil şi o cuşcă încorporată unde urma să stea leul. După o decolare intens mediatizată şi cinci ore de zbor, avionul s-a prăbuşit în deşertul Arizona.

FOTO: San Diego Air and Space Museum Archive
FOTO: San Diego Air and Space Museum Archive

Pilotul, Martin Janson, l-a lăsat pe Jackie în cuşcă cu proviziile de lapte şi de apă la dispoziţie şi cu câteva sandwich-uri, după care a plecat după ajutor. Pilotul a fost găsit după patru zile şi a sunat la studiourile MGM. Prima întrebare pe care a auzit-o la telefon a fost:  „Cum se simte leul?”
Jackie a fost salvat nevătămat şi a primit porecla de „Leo cel norocos”. În 1931, „s-a pensionat” şi a ajuns la grădina zoologică din Philadelphia, unde a murit din cauza unor probleme la inimă patru ani mai târziu.

Rămăşiţele avionului. aşa cum arată astăzi
Rămăşiţele avionului. aşa cum arată astăzi

www.mashable.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă