2015. április 3

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség Mugur Isărescu bankkormányzó vagyonát vizsgálja

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) Mugur Isărescu bankkormányzó vagyonát vizsgálja. Dan Suciu, a Román Nemzeti Bank (BRN) szóviője szerint az ellenörzésre a banki kliensek egyesülete által beterjesztett észrevétel nyomán került sor, de – véleménye szerint – a helyzetet hamarosan tisztázódik. „A civilszervezet szerint nem volt világos a bankkormányzó vagyon nyilatkozata és legutóbbi kijelentései, és az sem volt érthető, hogy elfelejtette megemliteni, hogy a Volksbanktól kölcsönt vett fel”, magyarázta a szóvivő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.03)

Markó Attila képviselő úgy véli, hogy igazságtalanul itélték el a Székely Mikó Kollégium ügyében

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa, Markó Attila, aki tavaly decembertől Magyarországon tartózkodik, a román közszolgálati rádió budapesti tudósitójának irásban pontositotta, hogy lemondott parlamenti képviselői mandátumáról, noha biztosan tudja, hogy az ügyészek által felhozott vádak teljesen alaptalanok. Azzal kapcsolatosan, hogy esetleg nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellene, elmondta, hogy aláveti magát az európai törvényeknek, mivel meggyőződése, hogy az Európai Unióban még létezik igazságszolgáltatás. Arra a kérdésre, hogy miért nem akar visszatérni Romániába, még azelőtt, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adjanak ki ellene, Markó Attila leszögezte: igazságtalanul itélték el a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem élvez személyes védelmet a magyar hatóságok részéről, s kimondottan Magyarország odafigyeléséről van szó és nemcsak ami az egyházi tulajdonok visszaszolgáltatásának megakadályozását illeti. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.03)

A Szociáldemokrata Párt Cătălin Predoiu lemondását kéri

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Cătălin Predoiu lemondását kéri a Nemzeti Liberális Pártban (PNL) betöltött valamnnyi tisztségéből. Sajtóközleményében a PSD azt állitja, hogy a PNL első alelnökének, Cătălin Predoiunak vállalnia kell azt, hogy 2008-ban korrupcióból származó pénzzel finanszirozott választási kampányban vett részt. George Scutaru volt elnöki tanácsos, egykori liberális parlamenti képviselő pénteken a korrupcióellenes ügyészség figyelmébe került a 2008-ban, Buzăuban megszervezett választási kampány finanszirozása kapcsán. A korrupcióellenes ügyészek szerint fennáll annak a gyanúja, hogy az emlitett választási kampányt megvesztegetésből finanszirozták. A PSD megemliti, hogy annak idején a PNL egyik Buzău-i jelöltje Cătălin Predoiu volt, aki jelenleg a PNL első alelnöki tisztségét tölti be. A PSD Predoiu lemondását kéri valamennyi politikai funkcióból, illetve a korrupcióból származó pénzzel támogatott kampányban való részvételének vállalását. A Facebook közösségi oldalon közölt válasz-reagálásában Cătălin Predoiu határozottan elutasitja a PSD ” rágalmazó célzásait” és „szemtelen kérését”, miszerint mondjon le pártfunkcióiról. „A politikai életből azonnal távozom, ha valamely korrupciós ügyben gyanusnak találnak az ügyészek”, fűzte hozzá.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.03)

A román diaszpóra képviselőinek bukaresti kongresszusa

A külföldön élő románok egyesületeinek mintegy 100 képviselője a napokban, Bukarestben kongresszust tart. Először kerül sor arra, hogy a Prut kétoldalán élő románok elmondhtják nehézségeiket. „A legfontosabb probléma, amellyel szembesülnek a határontúli románok az a román állammal fentartott dialógus hiánya”, mondotta Iulia Modiga, az „Akció 2012” Unionista Platform képviselője. Mint hozzáfűzte: „A román államnak minden évben ilyen kongresszust vagy összejövetelt kellene szerveznie a külföldön élő románok számára. De sajnos, ez nem történik meg, igyhát civilszervezetünknek sikerült most megszervezeni e találkozót. Először adódik meg az alkalom arra, hogy a határontúli románok, akik Románia és Moldova Köztársaság egyesülését szorgalmazzák, Bukarestbe jönnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.03)