Deputatul UDMR, Marko Attila, a declarat că a fost condamnat pe nedrept în cazul Colegiului Miko din Sfântu Gheorghe

Deputatul UDMR, Marko Attila, condamnat cu suspendare într-un dosar vizând retrocedări frauduloase şi acuzat într-un nou dosar referitor tot la retrocedări ilegale, susţine, într-un interviu pentru RRA, că este nevinovat în cele două cauze. Marko Attila, care se află de la sfârşitul anului trecut în Ungaria, i-a explicat în scris corespondentului nostru la Budapesta că a decis săptămâna aceasta să demisioneze din calitatea de membru al Camerei Deputaţilor, chiar dacă crede că acuzaţiile procurorilor sunt total nefondate. Politicianul UDMR a mai spus şi de ce s-a refugiat în Ungaria şi ce se va întâmpla dacă autorităţile române vor emite un mandat internaţional de arestare. Corespondenţă de la Emil Groza.

Reporter: În ceea ce priveşte posibilitatea emiterii unui mandat de arestare internaţional pe numele său Attila Marko a afirmat că se va supune legislaţiei europene, având convingerea că în Uniunea Europeană mai există o justiţie care să vadă ceea ce vede şi el. La întrebarea de ce nu intenţionează să se întoarcă în România înainte de emiterea unui astfel de mandat, politicianul a răspuns că a fost condamnat pe nedrept în cazul Colegiului Miko din Sfântu Gheorghe şi s-a cerut apoi arestarea lui preventivă, deşi se ştia că este nevinovat, conform actelor din dosar, iar în plus s-a afirmat într-un rechizitoriu că ar fi contribuit la realizarea infracţiunii prin neparticipare. Acesta a menţionat că nu beneficiază de nici un fel de protecţie personală din partea autorităţilor ungare, fiind vorba exclusiv despre atenţia Ungariei şi nu numai în ceea ce priveşte blocarea procesului de restituire a proprietăţilor bisericeşti. Totodată, Attila Marko, care are şi cetăţenie ungară, a catalogat drept false informaţiile apărute în presă privind renunţarea la cetăţenia română, precizând că nu a avut şi nu are nici în prezent o astfel de intenţie.

Realizator: Camera Deputaţilor a amânat cererea procurorilor de reţinere şi arestare preventivă a lui Marko Attila, însă nu a luat nicio decizie în ce priveşte demisia acestuia din calitatea de deputat.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 aprilie