Reprezentanţii marilor puteri salută semnarea acordului-cadru privind programul nuclear iranian

Semnarea acordului-cadru privind programul nuclear iranian a fost salutată de reprezentanţii marilor puteri. După cum transmite Agenţia France Presse, şeful diplomaţiei de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, a atras atenţia, însă, că nu există nicio garanţie în ceea ce priveşte succesul acestuia, fiind nevoie de transformarea lui într-un acord definitiv. La rândul său, ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a precizat că mai sunt aspecte asupra cărora trebuie lucrat, scopul final fiind un acord general care să fie ratificat de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. Şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a calificat drept încurajatoare rezultatele negocierilor de la Lausanne, apreciind ca foarte bune şansele definitivării acordului final până la sfârşitul lunii iunie. Corespondentul RRA Alexandr Beleavschi relatează.

Reporter: Aflat astăzi la Bişkek, la reuniunea miniştrilor de externe din ţările CSI, Serghei Lavrov a declarat că acordul de la Lausanne constituie cadrul politic ce stabileşte principalele soluţii ale celor mai acute probleme legate de îmbogăţirea uraniului, lucrările de cercetare-proiectare în domeniul energeticii nucleare, transparenţa asigurării controlului complet de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a înţelegerilor convenite. Răspunsul la aceasta, a spus Lavrov, va fi ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului. Serghei Lavrov a subliniat că aceste elemente-cheie vor trebui transpuse în limbaj practic de către experţi care vor trebui să prezinte un document amplu, maxim detaliat, care va stabili ce va face Iranul şi cum vor fi ridicate sancţiunile. În acelaşi timp, principalul negociator rus, viceministrul de externe Serghei Riabkov a precizat imediat după încheierea negocierilor de la Lausanne că o serie de soluţii-cheie privind ridicarea sancţiunilor, evenimentele ce vor iniţia anularea acestora şi formulările rezoluţiei corespunzătoare a Consiliului de Securitate urmează încă să fie stabilite. De asemenea, a spus el, pentru toate reactoarele realizate în Iran după proiecte ruseşti, Rusia este gata să livreze Iranului combustibil nuclear şi să readucă în Rusia combustibilul utilizat.

Realizator: Pe de altă parte, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a cerut astăzi ca orice acord final referitor la programul nuclear iranian să conţină recunoaşterea clară, de către Teheran, a dreptului la existenţă al Israelului. El a subliniat, de asemenea, necesitatea de a creşte presiunile asupra Iranului, pentru a obţine un compromis mai bun decât acordul de etapă asupra căruia s-a convenit la Lausanne.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 aprilie