Alimente care vă mențin vederea ageră

ochelariOricine este preocupat de menținerea sănătății funcției ochilor ar putea dori să adauge mai multe legume, sardine și afine în dietă, în conformitate cu recomandările unui expert de la Loyola University Chicago.

O serie de substanțe nutritive sunt esentiale pentru sănătatea ochilor, iar unele pot ajuta chiar la îmbunătățirea vederii și prevenirea problemelor cum ar fi cataracta și degenerescența maculară. Dr. James McDonnell, oftalmolog pediatru la Loyola University, a întocmit o listă a acestor nutrienți și alimentele care le conțin.

Omega-3: Protecția împotriva degenerescenței maculare este încă un alt avantaj al acestui remarcabil acid gras. Cele mai bune surse includ pește gras (sardine, macrou, etc), semințe și ulei de canola.

Astaxanthin: Acest pigment este un antioxidant puternic, cu proprietatea de a stăvili cataracta și chiar orbirea. Algele și somonul sălbatic (nu de crescătorie) se numără printre sursele de top.

Antocianinele: Acești pigmenți, care variază în culoare de la roșu aprins la albastru, poate ajuta la menținerea stării de sănătate a corneei și a vaselor de sânge pe tot ochiul. Afinele și coacăzele negre sunt bogate în aceste substanțe nutritive colorate.

Zeaxantina: Găsit în legumele cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi broccoli, varza și spanacul, acest nutrient poate ajuta la reducerea riscului degenerescenței maculare.

Vitamina D: Expunerea moderată la soare este o modalitate de a asigura o aprovizionare adecvată cu vitamina D, iar consumul de uleiuri de pește, ficat și gălbenușuri de ou poate oferi un impuls suplimentar. Suplimentarea cu vitamina D3, s-a demonstrat că reduce inflamația retinei și imbunătățește vederea.

Bioflavonoidele: Acești antioxidanți aparțin familiei polifenolilor și pot reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară. Acestea se găsesc în citrice, cireșe, ceai și chiar vin roșu.

Betacaroten: Întâlnită în morcovi, cartofi dulci și dovleac, această provitamină ajută la îmbunătățirea vederii de noapte și previne uscarea ochilor.

Luteina: Suplimentarea cu acest carotenoid, care se găsește în ouă ecologice, poate ajuta la prevenirea degenerescenței maculare.

Carmen Oprea

Traducere și adaptare: http://www.huffingtonpost.ca